Esbjerg bliver første klub med 2 OL-trap baner

on July 16 | in FLUGTNYHEDER, Flugtsektionen, Nyheder | by | with Comments Off on Esbjerg bliver første klub med 2 OL-trap baner

Stævneoptakt: Første danske Grand prix med to baner i olympisk trap

I weekenden skydes Sydvestjysk Grand Prix Esbjerg 2020 på Granly Flugtskydningscenter Esbjerg, og det bliver i helt nye rammer duellen mod de 150 duer skal stå. Som den eneste klub i Danmark råder Esbjerg Flugtskydningsforening nu over to baner til flugtskydningsdisciplinen OL-trap. Det giver mulighed for op mod 72 deltagere mod de sædvanlige 36.

Formand i Esbjerg Flugtskydningsforening Poul Lehmann Jakobsen fortæller:

– Vi vil gerne have to OL-trap baner, fordi når vi har haft stævner førhen, har vi kun haft 36 med og lange ventelister hver gang. Jo flere vi har med jo bedre økonomi naturligvis. Vi har en del tyskere og nordmænd til vores årlige stævne. Nu kan vi have 72 deltagere.

Og uddyber om weekendens store stævne:

– Vi har et stævne, der samtidig er en udtagelse til landshold. Vi skyder til 150 duer, for det synes tyskerne bedre om end de 125, når de kommer rejsende langvejs fra. De vil faktisk gerne skyde til 200 duer som i gamle dage, det gør de til mange tyske stævner. Vi skyder 100 duer lørdag og 50 søndag og finale i 3 klasser.

– Lige siden vi startede vores grand prixer, har vi altid har haft udenlandske deltagere fra fx Bulgarien, Tyskland, England, Holland, Sverige og Norge. Årets stævne bliver med tysk, norsk og dansk deltagelse.

Årets stævne har i skrivende stund 48 tilmeldt med 12 tyskere, 5 nordmænd og en masse danskere. Så selvom maksantal ikke er nået, så bliver det en flot indvielse af den nye bane, der gør klubbens formand glad:

– 48 er også fint. Vi regner da med til næste år, at vi kan få alle de tyskere til at komme, som vi vil. Ligeledes har vi ikke sendt til svenskerne i år, da de ikke må rejse til Danmark. Næste år forventer vi da at have fuldt hold på 72.

Internationalt stævne i coronaens skygge
Mange klubber er genåbnet og skydning er igen ved at blive en fast del af manges hverdag efter en lang periode med nedlukning af al foreningsaktivitet. Dansk Skytte Union anbefaler alle skytter og klubber, der er trygge ved situationen, at genoptage trænings- og konkurrenceskydning igen. Naturligvis skal gældende retningslinjer fra idrætsorganisationerne og myndighederne følges.

I Esbjerg er de ikke betænkelige ved at afholde et stort internationalt stævne. Lige siden foråret, hvor mange andre stævner blev aflyst, har Esbjerg Flugtskydningsforening stået fast på, at det store grand prix, der oprindelig skulle have været afholdt i april, ikke var aflyst, men blot udskudt. Det bliver alle gode gange tre, når stævnet afholdes i weekenden på den 3. stævnedato, da corona-nedlukningen har betydet to udsættelser.

Poul Jakobsen er helt tryg ved weekendens stævne:

– Det er ikke noget problem for os som stævnearrangør med corona-retningslinjerne, vi har jo et stort anlæg og må være 100 samlet. Vi har 2 baner et stykke fra hinanden. Det er ikke noget problem. Det kan vi nemt have nu. Vi plejer at have en fællesspisning lørdag for alle deltagere, det har vi valgt fra i år, pga. corona. Der er nogle deltagere, der har meldt fra pga. kravet om at skulle være i Danmark i seks dage, andre bliver her for at holde ferie. Der er også nogle, der har meldt fra pga. sommerferie. Ellers havde vi været over 60 deltagere. Vi er godt tilfredse i den her tid.

30.000 kr. i pengepræmier og præmier til alle deltagere
Sydvestjysk Grand Prix Esbjerg udmærker sig som et af de få – eller måske eneste – stævne, hvor alle deltagerne kan være sikre på at gå hjem med en præmie. Formanden forklarer, hvordan det kan lade sig gøre:

– Alle får en præmie. Det foregår sådan, at vi har jo 6 i hver af de 3 finaler. Der bliver delt op efter førstedagen, bedste 1/3 af skytterne går i klasse A, næste 1/3 i klasse B og sidste 1/3 i C. De 6 bedste i alle 3 klasser skyder finale med pengepræmier til alle 6, der har været i finalen. Der er jo stadigvæk en del, der ikke har været i finalen, de får stadigvæk en præmie, og de må vælge i den rækkefølge, de har placeret sig. Nr. 7 må tage først. Det kan være rigtig gode præmier. Alle får en præmie, det er ren luksus. Det kan f.eks. være store købmandskurve, tøj, værktøj, elektroniske høreværn, det kan være hvad som helst. Det er fine præmier. Det er vi lidt stolte af. Det kan kun lade sig gøre, fordi vi har én i bestyrelsen, der orker at gøre dette store arbejde med at skaffe sponsorer. Det får jo flere deltagere til at komme.

Præmiesummen lyder på 10.000 i hver række med 4.000 kr. til vinderen og faldende beløb ned til 500 kr. til nr. 6. Der er ens pengepræmier i de 3 klasser.

Bane nr. 2 er et skridt mod fordoms storhed
En OL-trap bane består af hele tre lerduekastemaskiner for hver af de fem standpladser, og det gør etableringen af en ny bane til en omkostelig affære, der i Esbjerg både har krævet mandetimer og en gavmild lokal sponsor.

– Det har krævet en masse knofedt og en masse frivillig arbejdskraft og en velvillig sponsor, der hedder Granly Gruppen. Så har vi selvfølgelig også selv sparet op. Alt er bygget med frivillig arbejdskraft. Det har taget fra nytår og til nu.

Fortæller fmd. Poul Jakobsen og nævner samtidig, at baneanlægget på Sønderhedevej nu er omdøbt til Granly Flugtskydningscenter Esbjerg.

Den nye bane er etableret med kastemaskiner fra italienske Mattarelli, der typisk også er leverandør til OL.

Den nye banes betydning strækker sig langt udover et årligt internationalt klubstævne. 29.-30. august danner Granly Flugtskydningscenter Esbjerg rammen for OL-trap DM, der forhåbentlig kan se frem til deltagerrekord med den ekstra kapacitet.

Flugtsektionens OL-trap ansvarlige Dan Hemmingsen er også begejstret for den nye bane i Esbjerg:

– Min umiddelbare reaktion er YES endelig et skridt på vej tilbage mod fordoms storhed. For år tilbage havde vi deltagere ved mange OL’er. I gamle dage kunne vi godt, og det her er et skridt fremad. Esbjerg skal efter min mening være et af kraftcentrene i fremtidens trapskydning. Det virker, hvis man gør noget. Det er ikke et spørgsmål om vi kan, vi gør det! Vi kan! Hvor der er en vilje, er der en vej. Trods trap har svære vilkår på mange fronter, men hvis man som i Esbjerg har en klub, der vil, så sker der noget. Jeg vejer jo næsten altid morgenluft, og jeg kan bestemt se masser af gode tegn på vej for OL-trap. Vi har flere og flere unge mennesker, der begynder at skyde trap, det er stadig ikke mange, men vi er på vej i både København, Aalborg, Viborg og Esbjerg.

Dan Hemmingsen fortsætter:

– Vi har i den grad savnet baner med større kapacitet. Vi makser ud med antal deltagere, problemet er bare, at de har gråt hår alle sammen. Det vil da være rart, hvis andre klubber kan se, at det nytter noget og får mod på at etablere endnu en bane. Der hvor man lægger indsatsen, der kommer der også deltagere og aktivitet. Det er min helt store forhåbning som trap-ansvarlig, at flere steder i landet begynder at rykke. Der er ikke nogen lerduebane, der ikke tjener sig hjem igen.

Den nye bane er klar til weekendens indvielsesskydning og kan også bruges til nordisk trap og skeet. Fotos taget af Poul Jakobsen.

Fakta og mere info

Sydvestjysk Grand Prix Esbjerg
Skydes 18.-19. juli på Granly Flugtskydningscenter Esbjerg, Sønderhedevej 26, 6710 Esbjerg V. Som en af få danske baner har Esbjerg tilladelse til at skyde med blyhagl som ved internationale stævner i udlandet.

Genåbning af skydesporten
Seneste corona-updata fra Dansk Skytte Union findes her.

Kom med til DM
Tilmeldingen er åben til en lang række af efterårets DM’er, hvor sæsonens store kamp om medaljerne skal stå. Find dit DM her.

Det Gode Stævne
Dansk Skytte Union vil gerne takke og hjælpe de mange ildsjæle og klubber, der knokler for at arrangere gode stævner. For at vi sammen kan gøre de danske stævner endnu bedre, har vi udarbejdet en drejebog, som vi kalder “Det Gode Stævne”.

 

Pin It

related posts

Comments are closed.

« »