Højbys første år i unionen

on May 6 | in AKTUELT, Nyheder | by | with Comments Off on Højbys første år i unionen

2019 blev første år for Højby Skytteforening Fyn som medlem af Dansk Skytte Union, og klubben havde derfor i april 2020 debut på unionens liste over medlemsklubber, men allerede i sommeren og efteråret sidste år deltog den nye dreng i klassen i DM og riffelstævner. Klubbens formand fortæller om den positive effekt ved at være aktiv medlemsklub.

– Det er sjovt. Der er faktisk nogen, der kommer og beder om at prøve at skyde union.

Sådan fortæller formanden i Højby Skytteforening Fyn, Lars Christiansen, begejstret og fortsætter:

– Det er en del af en udvikling, hvor vi har valgt at skulle flytte os. Vi gør i vores klub som medlemmerne ønsker, i den udstrækning vi kan magte det. Vi var spændt på at se, om indmeldelse i Dansk Skytte Union blev vedtaget på vores generalforsamling i foråret 2019, det blev vedtaget og har kun været til det bedre for os. Der er meget mere aktivitet både i unionsregi og en ny opmærksomhed på, at der er flere niveauer i skydning. At der er så mange muligheder giver en mere realistisk tilgang til skydning.

Indendørs er den odenseanske klub godt stillet til forandringen med at skyde luftriffel på den internationale 10m-distance i stedet for den nationale DGI-konkurrence på 15m. Højbys bagvæg kan på få minutter køres ind fra 15m til 10m, så det har været nemt at komme i gang. Klubben planlægger at udvide med fleksibel bagvæg fra på nuværende tidspunkt 7 til 10 baner. Banerne blev istandsat med elektroniske markeringsanlæg for få år siden.

Medlemmerne bestemmer

Formanden i den fynske forening lægger flere gange i løbet af interviewet vægt på, at det er medlemmerne og deres ønsker, driver klubben fremad og har ført til medlemskabet af DIF-familien.

– Vi er meldt ind, fordi vi gerne vil skyde. Det er skytterne selv, der driver det og har lyst. Det er ikke os i klubben, der styrer det. Det er hyggeligt og fantastisk at være med. På årets generalforsamling var det slet ikke på tale at melde os ud igen, det er jeg faktisk overrasket over. Man skal gå efter det, hvis man har chancen for at blive medlem af Dansk Skytte Union, ellers kommer man ikke videre.

Økonomien i at være medlem af lokalforbundet Fyns Skytte Forbund og dermed Dansk Skytte Union er klubformanden helt afklaret omkring.

– De småpenge det koster er jo så et foreningsspørgsmål, men det vil vi gerne putte penge i, for der er skytter, der vil skyde. Det kræver at foreningen støtter op i en prøvetid på 1-2 år. Man kan hurtig skyde noget ned, inden det kommer i gang. Vi har valgt at lade være med at kigge på, hvad det koster de første år. Al start skal have en opstartsperiode. Prisen har ingen betydning, når vi ser, hvordan de hygger sig med det.

Unionsskydning skal fastholde skytterne

– At være med i Dansk Skytte Union er vi rigtig glade for. Det er noget, vi aktivt har valgt at være med på. Vi håber at kunne fastholde nogle af de mange skytter, der har efterspurgt nye udfordringer, det er det, vi som klub gerne vil. At kunne tilbyde unionsskydning giver os en langt større chance for at fastholde vores medlemmer. Det er vores ønske.

– Vi havde nogle gode skytter, som vi ikke kunne tilbyde det helt store i DGI-regi. Vi må blive medlem af unionen for at kunne holde på dem og tilbyde dem noget. Hvis man kan holde på dem i egen forening, så skal man gøre det. Man er nødt til at lytte til sine medlemmer, hvis man vil holde på dem. Man må tilbyde at prøve det af.

Siger formand Lars Christiansen, der mener, at klubben er blevet bredere og har en større række tilbud til skytterne, der indtil videre har ført til deltagelse i blandt andet 50m DM og hjemmebaneturneringen, begge dele arrangeret af Riffelsektionen.

– Jeg er meget tilfreds. Hvordan så det egentlig ud hvis vi ikke var medlem? Det er ikke sikkert, vi havde de samme skytter. Det kan godt være, vi ikke ser den store resultatmæssige fremgang lige nu, men det skal nok komme. Vi er meget tilfredse.

9,9 er ikke dårligt

Lars Christiansen oplever en vigtig forskel på konkurrencerne hos Dansk Skytte Union kontra hos DGI Skydning, hvor der på riffel skydes på heltal og det i nogle klasser derfor er nødvendigt at skyde fuldt hus for at nå til tops.

– Forskellen er, at det hele tæller hos Dansk Skytte Union. Alle decimaler og sådan nogle ting, det er sjovere at en 9,9’er også kan bruges. Nu behøver en 9,9 ikke være dårlig. Man får mere skydning ud af det. Man kan ikke tabe sin skydning og få de negative tanker som ved en 9,9 i DGI’s skydning. Det er nemmere at dyrke skydning mere konkurrencepræget hos unionen. Man behøver ikke tænke på pointene på samme måde. Det giver lige lidt luft.

Men måske lidt overraskende oplever Lars Christiansen også, at klubbens læring af at skyde i unionsregi har gavnet DGI-skydningen.

– Det er også en super god indgangsvinkel til at lave 200 i DGI-regi. Det er rart at kunne veksle mellem skydningerne. Det gør bare det hele lidt mere spændende. Det er det, der skal til, at det også er tilladt at skyde en 8’er eller 9’er, den indgangsvinkel skal man også have hos DGI, det viser, at det hele ikke er så svært som man har gjort det til oppe i hovedet.

– Det giver et andet syn, når man ved, hvad unionsskydning er. Man er lidt mere forpligtet med unionen. Det giver en større selvtilfredshed at skyde mod de bedste. Ens skytter får en mulighed for at prøve sig af med de bedste. Unionsskytterne er bedre til at tage det seriøst end DGI-skytter, det tror jeg. At man som forening kan tilbyde det hele gør bare forening lidt bedre, slutter den glade klubformand.

Dansk Skytte Union byder Højby Skytteforening Fyn og de øvrige nye klubber velkommen og opfordrer alle klubber til at tage del i vores aktiviteter og fællesskab.

 

Fakta om Højby Skytteforening Fyn

 • Medlemstal: 65, heraf 22 under 25 år.
 • Indmeldt sommeren 2019, så dette er første gang, de optræder på Dansk Skytte Unions medlemsliste.
 • Målt på størrelsen er klubben nr. 154 af 356 medlemsklubber.
 • Højby er 1 af 7 nye foreninger i de nye medlemstal. Ligeledes har 9 foreninger valgt at forlade unionen. Det er almindeligt, at ca. 10 foreninger melder sig henholdsvis ud og ind hvert år.

 

Nye klubber i Dansk Skytte Union i 2019

 • Errindlev Skytteforening
 • Helsinge SG&I
 • Herning Flugtskytte Club
 • Højby Skytteforening Fyn
 • Næstved Skytteforening
 • Skytteforeningen for moderne riffelskydning
 • Vestfyns flugtskytteklub
Pin It

related posts

Comments are closed.

« »