Sportschefsseminar på Sejlsportcentret i Århus

on June 17 | in AKTUELT, Nyheder, TALENT & ELITE, Team Danmark | by | with Comments Off on Sportschefsseminar på Sejlsportcentret i Århus

Den 7.-8. juni var jeg sammen med alle sportschefer inviteret til Sejlsportcentret i Århus. På programmet stod talentudvikling og talentmiljøer. Hvilket fantastisk miljø sejlerne har på centret i Århus.

Jeg har været på sejlsportcentret en gang tidligere da vi lavede researcharbejde i forbindelse med at vi skulle starte med at skrive den nye talent og elitestrategi for 1 år siden og det er så dejligt at komme tilbage og se at de beholder deres fantastiske kultur omkring centret.

Sejlsportscentret ligger lige ved vandet i Århus havn. Her har de en stor hal der atleterne, hvis de skal bruge båden inden 1 døgn (hvilket de jo gør hvis de træner på højt niveau) må have båden indendørs i den store hal. Her finpudser de på sin båd og ser til at den altid er klar til træning. Dette gør at det hele bliver som en lille fritidsklub. Efter træning hænger man her og tager hånd om sin båd og snakker rundt lidt med de andre sejlerne. På sejlsportcentret må alle være med. Hvis ikke man har niveau så kræver man dog at man har en træner med som hjælper en i træningen. Og skulle bølgerne gå lidt for højt en dag, så siger også trænerne, at I dag er det ikke for dit niveau men i morgen kan du træne igen, men alle er velkomne. I centret findes det også små værelser, hvor atleterne kan studere og disse værelse fungerer også til overnatning ved træningslejre. Efter hver træning evaluerer man træningen og her er det helt ok at dykke ind i en evaluering og kigge med på videos og at delgive sine input hvis man har noget at give videre. Helt enkelt et meget åbent miljø for udvikling af unge talenter og verdensklasseatleter.

Udøver rundtur i centret bød dagen på en tur ud på vandet for at kigge på dagens træning med 49. Jeg siger bare når det blæser så sejler de hurtigt, meget hurtigt. Efter turen på vandet fik vi på en meget god samtale mellem Kristoffer Henriksen og 49-sejleren Jacob Precht, som talte om hvordan man som atlet oplever at vare en del af miljøet i sejlersportcentret og også dette samtale bekræftede virkelig hvor god en kultur de lykkedes skabe i Århus. En kultur der alle er velkomne men træningen laves på de bedstes præmisser og man vælger selv om man ønsker deltage i det eller ikke. Alle tager ansvar for sin træning og vidensdeling er en præmis for at deltage sejlersportcentrets træning. Det kan for eksempel handle om at træneren har set en ting som en atlet lavet på vandet også beder træneren atleten at fortælle for de øvrige hvordan han/hun tænkte og hvordan han udførte tingen. Jacob fortalte også at der var gange da træningen måske ikke helt var tilpasset for ham (da der var andre som behøvede træne på andre ting), men så tilpassede altid han og hans makker træningen og lagde lidt krydderi på den for at den skulle passe til dem, så de også fik en udviklende træning. Et meget godt tankesæt hvor man virkelig kigger på mulighederne med at træne sammen med andre. De er måske ikke på samme niveau men hvis vi øger til dette og dette, så kan træningen blive meget god for os på højre niveau også.

Dagen startede ellers med et oplæg af Kristoffer Henriksen med temaet ”Talentmiljøer i en overordnet ramme, hvad har det af betydning i praksis”. Her talte Kristoffer bland andet om en bæredygtig talentfilosofi:
Missionen – Mennesker før medaljetagere
Målgruppen – Unge er ikke små voksne og vi har tid.
Miljø – Mennesker udvikler sig i meningsfulde relationer
Mental sundhed – Udvikling og trivsel vokser ud af en bæredygtig talentkultur
Magt – med magt følger ansvar

Samt at talentudvikling er en rejse gennem stærke miljøer, der understøtter atleternes trivsel, engagement, udvikling og præstationer… som atleter & mennesker. Vores målsætning ska jo vare at atleterne ska stå med følelsen at det var det hele vært også hvis de ikke har vundet medalje den dag de stopper. Så dagen havde virkelig en rød tråd fra Kristoffers oplæg omkring talentmiljøer til hvordan man arbejder på sejlsportcentret.

Dag 2 var den store beholdning Arne Güllich som er en forsker som forsket på ”Veje til verdenseliten, hvilke er der og hvad virker”. Det er et meget interessant forskningsarbejde Arne har lavet sammen med sin stab. Han har kigget på de juniorer som er verdenselite som juniorer bliver de også verdens elite om senior og så har han vendt det hele rundt… Verdenseliten i dag var de også verdens elite som juniorer?
Han siger følgende efter sin forskning:
”Jo tidligere talentidentificering jo mere usikkert bliver den. Han siger også at de fleste idrætter burde i hvert fald rykke sin talentidentificering fremad med mindst 2 år. Talentprogrammer prøver mange unge atleter, visse af dem lykkes hele vejen, men de fleste bliver snart ikke udvalgte til næste step og andre bliver erstattede af andre atleter. Hvis man kigger på fremgangsrige juniorer, så er der meget få af dem som også bliver fremgangsrige seniorer og der kommer også ind nogle som ikke var fremgangsrige som juniorer og bliver fremgangsrige seniorer”.

En ting han dog kan se er at en god faktor for fremgang i en sport er at udøve flere slags sport når man er junior og det ska vare træning med træner og man ska også konkurrerer i disse sportsgrene. Det er en fælles ting for mange fremgangsrige verdensklasse atleter på seniorniveau.
Han forstår også at der er nødt til at være selektioner til for eksempel internationale mesterskab, men det han siger her er: Husk bare de som ikke bliver udvalgte for det kan være en af dem som siden hen bliver de bedste i verden som seniorer, bare de får en god støtte på vejen frem.

Dette sætter helt klart mange tanker i hovedet på mig og jeg tror helt klart vi har noget at hente her for at beholde vores talenter så længe som muligt i sporten, og måske blive så bidt af skydningen at de ønsker lave en satsning mod verdenstoppen. Jeg tror, at vi faktisk kan vente nogle år med at læsse alt for meget træning på og i stedet satse på at lave vores træning for de unge talenter omvekslende, sjov og udviklende med meget motoriske og fysiske indslag sammen med skydningen i stedet for at laste på alt for tung skydetræning inden deres krop og hjerne er klar til det.

Tak til Team Danmark for nogle gode dage i Århus som passede perfekt nu, når vi arbejder med vores sportslige strategi i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark).

Artiklen er skrevet af Sportschef Linda Andersson.

Pin It

related posts

Comments are closed.

« »