VM: De danske atleter får hjælp til at håndtere mentale udfordringer

on September 9 | in AKTUELT, Nyheder, TALENT & ELITE, Team Danmark | by | with Comments Off on VM: De danske atleter får hjælp til at håndtere mentale udfordringer

At præstere ved et stort mesterskab som VM kræver, at mange ting går op i en højere enhed. En af de ting som skal være på plads er det mentale arbejde, som er en stor del af skydning.

Derfor har det danske hold haft sportspsykologisk konsulent Jón Gregersen med ved VM i Changwon. Her har han hjulpet atleter og trænere til at håndtere de mentale udfordringer, de måtte møde undervejs:

– Et stort mesterskab som VM er som et forstørrelsesglas, hvor tingene bliver større og mere intense, og det føles måske lidt mere voldsomt. Der er meget mere på spil, end hvad skytterne er vant til under træning eller mindre konkurrencer.

– Derfor oplever mange også, at udfordrende tanker og følelser bliver forstærket og opleves mere intenst. F.eks. kan følelser som f.eks. forventningspres og nervøsitet fylde rigtig meget. Og hvis man ikke er bevidst om at håndtere disse tanker og følelser, så kan det gå ud over præstationen, fortæller Jón Gregersen.

Og han har masser af erfaring med at præstere, og at præstere under pres, og den ekspertise bringer han ind i skydningen – ikke kun under VM men også i optakten:

– Arbejdet starter jo lang tid i forvejen, hvor jeg har været med på træningslejre og arbejdet individuelt med atleterne. Siden jeg blev en del af holdet, har vi arbejdet med at lære at lægge mærke til de udfordrende tanker og følelser og arbejdet med at lære at håndtere dem, når de opstår. Det er bl.a. dette fokus, jeg har sammen med nogle af skytterne.

– Under VM er min rolle er at holde fast i de ting, vi har arbejdet med, og prøve at hjælpe atleterne og trænere med at håndtere de tanker og følelser der kan dukke op, så de kan præstere.

Derudover har Jón Gregers fokus på samspillet på holdet:

– En anden del af mit job er at observere samarbejdet i teamet og forsøge at optimere det og være en del af den proces – set fra en sportspsykologisk vinkel.

– Det kan f.eks. være samarbejde mellem en træner og en skytte men også arbejdet med skytterne før og efter en skydning og sparring med trænerne, fortæller Jón Gregersen.

Noget kunne tyde på, at de danske skytter har haft styr på det mentale under VM, hvor de i den første uge har vundet tre medaljer.

Jón Gregersen har en kandidatuddannelse i sportspsykologi og arbejder som sportspsykologisk konsulent. Han er med ved VM som en del af Team Danmarks eksterne sportspsykologiske netværk.

 


Sportspsykologisk konsulent Jón Gregersen med landstræner Anne Grethe Jeppesen under VM i Changwon.

 

 

Pin It

related posts

Comments are closed.

« »