Engageret politisk debat ved årsmødet

30-03-2023

Ved årsmøde i Danske Skytte Union (Skydesport Danmark) den 25. marts inviterede vi til politisk debat under temaet: Foreningerne klemt mellem frivillighed og bandepakker.

I debatten deltog folketingsmedlem og formand for Folketingets Retsudvalg Steffen Larsen, retsordfører for Liberal Alliance samt folketingsmedlem og medlem af Kulturudvalget, EU-ordfører for Venstre, tidligere borgmester Kim Valentin.

Dagens debat fordelte sig på to underemner: Skydesporten i det moderne samfund samt Våbenadministration og -tilladelser.

I salen var 50 skytteforeninger repræsenteret og der var stor spørgelyst.

Begge politikere viste stor interesse, forståelse og opbakning til skydeporten i det moderne samfund. I forbindelse med det aktuelle problem hvor dispensationen for ikke fornyet våben udløber 31. marts og den lange behandlingstid hos PAC, meldte begge politikere også at de vil tage problematikken op med henholdsvis minister og udvalg.

Baggrund for den politiske debat var en kronik bragt i netmediet Altinget den 10. november 2022.

Læs eller genlæs kronikken herunder:

Skyd symbolpolitikken ned – skytteforeningerne er en del af løsningen

Åbent brev til det nyvalgte Folketing af Jakob Vels, formand, Skyttelauget Kongens Lyngby, Mads Peter Bach, formand, Aalborg Skyttekreds, Mikael M. Hannibalsen, formand, Sejs-Svejbæk Sortkrudtsskytter, Rene Fomsgaard, formand, Horsens Flugtskytte Klub og Lars Green Bach, generalsekretær, Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) 
 
Valget til Folketinget, som blev afgjort tirsdag den 1. november, stod i krisernes tegn. Hvad enten det handler om inflation, energi, klima, trivsel eller sikkerhedskriser, så fylder det i overskrifterne. Helt naturligt – for det er vigtige kriser at løse for vores land og samfund. 

Men zoomer vi ind på vores skytteforeninger, ser vi imidlertid også en række udfordringer, som vi bør have for øje. Ellers risikerer vi at sætte noget meget værdifuldt over styr.  

Det frivillige engagement har en høj menneskelig værdi. Der er en glæde ved at gøre noget for andre og være med til at gøre en forskel i foreningsfællesskabet. Det skaber både trivsel og giver energi. Foreningslivet er samtidig en hjørnesten i vores demokrati og borgernes demokratiske dannelse. Endelig giver civilsamfundet et stort økonomisk bidrag til værdiskabelsen i landet på helt op mod 315 milliarder kroner. 

Skytteforeningerne har siden 1860’erne været en integreret del af vores foreningsliv med fællesskab, færdigheder og folkeoplysning i centrum. Vi kan meget af det, som i dag er de vestlige demokratiers udfordring – troen på fællesskabet og værnet om de individuelle frihedsrettigheder.

Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har fx iværksat et projekt på baggrund af forskning, der viser at børn og unge med ADHD får noget godt ud af at gå til skydning. Ro og fokusering hjælper dem ikke kun i sporten, men også i skolen og videre ud i livet. Et projekt sammen med TrygFonden og ADHD-foreningen.

I den hidtidige valgkamp savner vi, at der rettes fokus på netop alt det vores frivillige foreningsliv løfter. Det står nemlig skidt til på en række områder, og rækken af benspænd bør et nyt Folketing have en ambition om at løse.  

En ny bandepakke blev præsenteret lige inden valget blev udskrevet. Vi bakker helt overordnet op om regeringens kamp mod bandekriminaliteten. Men det er ikke i orden med nye forslag om yderligere stramninger i skytteforeningernes adgang til at optage nye medlemmer, når det i forvejen tager politiet over 200 dage at godkende et nyt medlem. Det ødelægger tilgangen af børn, unge og voksne til vores del af foreningslivet – og det er jo bare ikke alle, som kan eller vil gå til fodbold, gymnastik eller svømning.

Når vi spørger ind til grundlaget for stramningerne, er svaret, at det er Rigspolitiets ”fornemmelse”, at skytteforeningerne bliver infiltreret og udnyttet. Det er ikke virkeligheden ude i foreningerne. Vores oplevelse er tværtimod, at skytteforeninger netop er en del af løsningen, da de i høj grad formår at spotte mistænkelige personer. 

Kriminelle er i alle dele af samfundet, men skytteforeningerne er langt fra overrepræsenteret i statistikkerne. Derfor må yderligere stramninger være funderet i tal og fakta. Den minimale risiko for misbrug af skydesporten af enkelte gale mennesker må altid må vejes på en vægt, hvor det skytteforeningerne bidrager med til samfundet, ligger i den anden vægtskål.

Vores foreningsliv udfordres samtidig af, at nogle af vores sportslige discipliner savner ligestilling, så fællesskabet kan udvikle sig og skytter kan repræsentere Danmark i alle internationalt anerkendte konkurrencer. I disse år vokser dynamisk sportsskydning – en disciplin hvor man bevæger sig og gennemfører en skydebane på tid. Sporten udøves på højt internationalt niveau med verdensmesterskaber, men Danmark er modsat lande vi normalt sammenligner os med afskåret fra at deltage fuldt ud, da halvautomatiske rifler til sportsskydning er blevet afvist af Justitsministeren. Og det til trods for, at der allerede er givet tilladelse til private halvautomatiske våben uden for skydesporten. Den manglende ligestilling bekymrer os, for den stempler os og vores sport som farlig, til trods for alt det gode vi bidrager med - som skytter, frivillige foreninger og en bredt favnende sportsgren med en lang og stolt tradition i Danmark.  

Tung administration er vores altoverskyggende problem. Det tager, som nævnt, over 200 dage at få godkendt en ny skytte til at anvende et våben i en skytteforening. Så når vi byder nye medlemmer velkommen til vores foreninger, kan de få enkelte prøveskydninger og så ellers vente over et halvt år på behandling i Politiets Administrative Center for våbentilladelser. Imens kan den nye sportsudøver ikke være en del af aktiviteterne og fællesskabet i klubben.

Et er den urimelige ventetid. Noget andet er, at der også er lagt en stor administrativ opgave og ansvar ud i skydesportens organisationer, hvor der bruges over seks årsværk – finansieret af sporten og skytterne selv, til at understøtte politiet. Dertil har foreningernes formænd opgaven og ansvaret med registrering og administration, som vi ikke tør gøre op i timer. Det handler om mere end nye medlemmer. Hvis skytten skifter våben eller en forening skifter formand skal de igen godkendes. Alt dette kræver udfyldelse af de samme blanketter igen og igen – og gør det svært, at få nye folk til bestyrelser og det frivillige arbejde. Det kan gøres bedre. 

Vi er ikke imod kontrol af skydevåben. Tværtimod. Vi er en del af løsningen, når vores foreningsformænd løbende vurderer nye og eksisterende medlemmer. I værnet om vores sport, passionen og samværet er vores fokus skarpt rettet på at forhindre misbrug af vores sport, men Justitsministeren og Folketinget må samtidig sørge for at få sagsbehandlingstiden ned. Derudover vil vi gerne af med at skulle godkende vores egne medlemmer. Vores skytteforeninger ønsker i bund og grund mere tillid til det frivillige foreningsliv, i stedet for mere kontrol og administration. 

Skydesportens kommercielle indtægter er ikkeeksisterende. Alligevel har vi ambitiøse skytter, der arbejder utroligt hårdt for at realisere internationalt medaljepotentiale i flere discipliner. Skydesporten har siden 1896 repræsenteret Danmark med hele 80 olympiske atleter, og vi mærker helt tydeligt respekten og anerkendelsen af vores sport, når vi vender hjem fra udlandet med medaljer. Men økonomien i dansk eliteidræt er begrænset og regeringens finanslovsforslag indeholder samtidig besparelser på området. Det presser medaljepotentialet. Skytter må droppe ud af sporten, da de ikke kan finansiere tilværelsen som eliteatlet. Som forbund mangler vi finansiering af trænere med de bedste kompetencer til at udvikle eliteskytter på en social og samfundsmæssig forsvarlig måde. Team Danmarks ekspertiser vil blive reduceret, så færre atleter kan drage nytte heraf i deres udvikling.      

Internationale analyser viser, at dansk skydesport har præsteret på trods i de seneste år. Problemet er, at når man præsterer på trods, så er det på lånt tid. Det slider på atleterne og dem der er tættest på dem i hverdagen, når de skal bruge en masse kræfter på at strikke en hverdag og indkomst sammen. I stedet bør den politiske velvilje, som den Jesper Hansen oplevede ved sin hjemkomst med medaljen fra OL i Tokyo, omsættes til konkrete initiativer der understøtter, at guldet rent faktisk vindes i hverdagen.    

Vi repræsenterer hver især nogle af dansk skydesports mange stærke foreningsfællesskaber, og sammen med mange andre frivillige inden for Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) er vi med i et fællesskab af titusindvis af danske skytter i 360 foreninger.

For uanset om det handler om frivillighed, våbensikkerhed, guld til Danmark eller ADHD er vi parate til at yde vores bidrag. Til glæde for det enkelte menneske og det danske samfund. Vi håber, at et nyt Folketing vil skyde symbolpolitikken ned og løse benspænd for foreningslivet i et konstruktivt samspil med os. 


Vores sociale medier

Vores partnere