DIF-penge til nyt initiativ i skydesporten

31-05-2023

Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har fået en ekstraordinær bevilling på 300.000 kr. fra Danmarks Idrætsforbund (DIF)'s Initiativ pulje til at komme i gang med at ideudvikle et nyt koncept, der kan skabe en ny og lettere indgang for børn og unge til skydesporten med afsæt i det aldersrelaterede træningskoncept (ATK).

Vi kalder det ”ShootAthlon”. En aktivitet der både indeholder fysiske elementer, som hurtighed, styrke og motorik, kombineret med taktik/strategi og skydning med laservåben mod elektroniske mål. Næsten alle kender skiskydning, der er en populær TV-sport. Vi har også Biathlon indenfor skydesporten med løb eller korte orienteringsløb kombineret med skydning, indleder udviklingskonsulent Simon Lui Hansen.

og fortsætter: 

Med ShootAthlon vil vi gerne gøre det endnu mere spændende, interessant og let tilgængeligt at starte til skydning. Vi har valgt laserriffel og - pistoler for at skabe en foreningsaktivitet, der kan dyrkes hvor som helst - i gymnastiksale, sportshaller, på skoler, i SFO’er og udendørs i naturen.  Samtidig kombinerer vi skydningen med fysisk træning, leg, læring og konkurrencer for børn, unge og voksne.

Initiativet giver den enkelte skytteforening mulighed for at bryde ud af de eksisterende rammer, ved fx at flytte aktivitet op af den mørke skyttekælder og ind i fx en idrætshal på en skole eller udenfor på de grønne arealer - og på den måde præsentere skydesporten på en ny måde. 

Flere børn og unge til ShootAthlon-hold betyder flere medlemmer og højere kommunalt tilskud til en skytteforening. Samtidig vil man introducere skydning til flere børn. Nogle af dem vil helt sikkert finde skydningen mest interessant og på den måde finde vej ind i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark)’s olympiske og ikke-olympiske skydediscipliner. 

Flere børn og unge samt en stærkere økonomi vil give de deltagende foreninger mulighed for lønnede instruktører og trænere til ShootAthlon, mens også ind i foreningernes skydesport, talent og elitearbejde.
 

Hvorfor er dette initiativ vigtigt?

Tendensen i flere skytteforeninger er klar; færre medlemmer og øget aldersgennemsnit på de eksisterende medlemmer. Over de seneste år mærker flere af de traditionelle indendørsidrætter, at fodbolden ruller hele året på kunststofbaner. Det er således ikke længere givet at piger og drengene fra fodboldklubben går til skydning om vinteren - selvom de kunne have godt af det. 

Færre børn og unge vælger den traditionelle foreningsidræt. En god del vælger i stedet at sidde hjemme i et digitalt fællesskab i fx Minecraft og Counter-Strike universerne.

DIF har for nylig fået en stor bevilling på 85 mio. kr. fra A.P. Møller Fonden til projektet projekt ”Fremtidens idræt for børn og unge”, der skal skabe nye idrætsfællesskaber og få flere børn og unge ind i den fysiske idræt.  

Med ”Shootatlon” initiativet er det vores mål og ide at udvikle en fysisk udgave af e-sporten som kan appellere til et nyt publikum. En idræt, hvor vi skaber rum for autonomi, medbestemmelse og fælles læring i opbygning af egne baner, træninger og konkurrencer. Et dynamisk idrætsmiljø, hvor børn og unge kan være med til at udvikle sporten. Indendørs med de forhåndenværende redskaber og udendørs i det miljø man vælger,  fortæller Projektmedarbejder Fritz Ganzhorn. 

Endelig sætter initiativ gang i den nødvendige udvikling henimod en delvis mere bæredygtig og grøn skydesport ved brug af laservåben og elektroniske mål i introduktionen af børn og unge til skydesporten. Dem som kun vil dyrke ShootAthlon bliver på laser, mens dem der går videre med den ”rigtige” skydning, skal videre med hagl, patroner og rigtige våben.
 

Hvordan kan man være med? 

Simon og Fritz har allerede bygget og udviklet Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark)'s eget ShootAthlon koncept med laserrifler, laserpistoler, elektroniske mål samt bygget baner med bildæk, kravleforhindringer, balancebomme mv. og præsenteret det ved flere lejligheder. 

I forbindelse med Idrætsmødet i Aalborg var der en ShootAthlon hvor børn og unge fra 7. klasse til gymnasieniveau prøvede det af med stor succes og i Pinsen var ShootAthlon afsted som en stor del af DIF’s stand på den store gaming og esport GAMEBOX FESTIVAL i Messecenter Herning, hvor hundredvis af børn og unge samt deres forældre gav sig i kast med baner og skydning.

Vi har stort set kun fået positive tilbagemelding på, at dette vil rigtigt mange gerne gå til, når det bliver muligt i en lokal skytteforening. Vi har også kørt kommercielle aktiviteter med ShootAthlon sammen med Team Danmark for nogle af de store virksomheder, som er olympiske sponsorer. De er også gået supergodt med alle medarbejdergrupper. Det har også været muligt at lave teambuilding. Så, der ligger helt klart også en mulighed for de aktive skytteforeninger til at bruge ShootAthlon til at skabe nye og flere indtægter til foreningen, uddyber Simon og Fritz.

Næste trin i udviklingen af projektet er at høre fra interesserede foreninger.

Er jeres forening interesseret, så skriv en mail til frg@skytteunion.dk eller ring på 2371 8910 - så kommer I med en den første samling af spydspids foreninger.
 

De næste skridt 

I løbet af den kommende tid, vil Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) udarbejde konkrete og praktisk anvendelig koncepter, som de medlemsforeninger, der er interesseret i at udvide deres tilbud til børn og unge, kan anvende.

Lige nu er Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) i gang med at søge yderligere fondsmidler.

Vi vil rigtigt gerne opruste vores støtte til de foreninger, som vil i gang med ShootAthlon og skabe interesse for skydesporten hos nye grupper af børn og unge. Vi søger midler til en ansættelse af en konsulent med primært fokus på ShootAthlon og opstart af foreninger. Ligesom vi også gerne vil skabe økonomi til støtte af indkøb af laservåben i de deltagende foreninger, forklarer Simon og Fritz.

Det er nemmere at få ansøgninger igennem fonde, hvis der er et dokumenteret behov og en positiv interesse.

Derfor vil det være både dejligt og gavnligt at høre så hurtigt, som muligt, fra interesserede foreninger. I tillæg til mulighed for økonomisk støtte vil de første foreninger også bliver inviteret med i konceptudvikling af ShootAthlon som en sport. Det endelige mål er jo at vi om nogle år kan afholde danmarksmesterskaber i ShootAthlon, afslutter Simon og Fritz.
 


Vores sociale medier

Vores partnere