Regeringens nye initiativ mod bandekriminalitet indeholder elementer, der begrænser den traditionsrige, fredelige civile skydesport. 3 tiltag vil svække og begrænse den sport, der dagligt engagerer +30.000 medlemmer og frivillige og høster OL-, VM og EM-medaljer til Danmark.
Regeringen afskærer sporten fra at rekruttere nye medlemmer ved at nedsætte antal prøvegange i en skytteforening. Regeringen begrænser kaliberstørrelsen, hvilket afmonterer al rekruttering til skytteforeninger med historiske våben. Regeringen strafpålægger klubber, drevet af samvittighedsfulde frivillige, hvilket vil gøre det endnu sværere at få frivillige til arbejdet i klubberne. Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) begræder den unødige stigmatiseringen af skydesporten
Ved dagens offentliggørelse af regeringens bandepakke handler det for Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) om det, som måske ikke lige rammer mediernes umiddelbare interesse, men som rammer det frivillige foreningsliv.
Bandekriminalitet er helt uacceptabel adfærd i vores samfund. Noget som vi alle skal stå sammen om at bekæmpe. I den kamp er det frivillige foreningsliv en grundsten i vores samfund og demokrati. Jeg føler desværre, at vi som idræt bliver set som en trussel i stedet for en vigtig bidragsyder til samfundet,” indleder John Hansen, formand i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark).
Skydesporten skaber sammenhold, glæde og fællesskaber for voksne, børn og unge. Vi er et fællesskab hvor dem, som ikke lige er til fodbold, håndbold, gymnastik og svømning, kan gå til sport. Mange af vores foreninger har eksisteret i langt over 100 år. Derfor er det svært at acceptere, at vi, i en bandepakke målrettet kriminelle, bliver ramt af stramninger, som ikke er dokumenteret i et faktuelt behov.
Ved den seneste bandepakke kom der et krav om, at et nyt medlem kun kunne komme til fem prøveskydninger. Herefter skal der søges en personlig godkendelse hos Politiet til at komme i skytteforening og skyde med foreningens våben på foreningens skydebane. Siden har der været lange sagsbehandlingstider hos Politiet. Helt op til et halvt år.
Den type vilkår har man ikke pålagt andre idrætter, og det stiller skydesporten dårligt i forhold til andre idrætter, når det gælder om at få nye medlemmer, børn og unge aktiveret i nogle gode fysiske idrætsfællesskaber” udtaler John Hansen og påpeger, at de færreste, der starter til gokart, bueskydning eller mountainbike ville acceptere, at vente så længe på at kunne starte rigtigt.
Nu foreslår regeringen, uvist på hvilket grundlag, at man kun kan komme og prøve to gange.
Det sker ikke på baggrund af nye undersøgelser eller data om bandekriminalitetet og skydesporten. Vi ser ikke et tryk fra bander og kriminelle for at komme ind foreningerne. Sammen med DGI har vi lavet et større initiativ med sikkerhedsarbejde og -procedurer, hvor vi også fokuserer på vigtigheden af at interessere sig for hinanden, så fællesskabet er et værn mod dem, som vil noget andet end at dyrke idræt, uddyber John Hansen.
En yderligere reduktion i antallet af prøveskydninger vil gå udover tilgangen til skydesporten.
Regeringen foreslår også en begrænsning på kaliberstørrelsen ved prøveskydning. Fremover skal det kun være muligt at gennemføre prøveskydning med luft- eller kaliber 22.
Det kan fint gå ude i de almindelige riffel- og pistolskytteforeninger, da det er de våben man starter med. Men, forslaget vil udelukke al prøveskydning i vores mange skytteforeningen med fokus på historiske våben, fx sort krudt- og western-skydning. Det er kritisk for foreningerne og deres medlemmer, forklarer John Hansen.
De mange skytteforeninger med historiske våben er stærke, værdifulde fællesskaber, med for det meste ældre medlemmer og en stor del mænd, hvor man går op i særligt de historiske aspekter og håndværket bag våbnene og ammunitionen. Det er foreninger spredt ud over hele landet. Også i de mindre tætbefolkede dele af Danmark, hvor skytteforeningerne måske er det eneste relevant fritidstilbud for mænd i den aldersgruppe.
For nogle af vores medlemmer og skytteforeninger er sort krudt-skydning deres hobby. Det skal regeringen og vores politikere have for øje. Når man skal sammensætte lovinitiativer, der skal bekæmpe bandekriminaliteten på Christiania og i København Nordvest, nytter det ikke at lukke for lokale interessefælleskaber, pointerer John Hansen
Endelig foreslår regeringen, at skytteforeningerne i elektronisk form skal logge deres medlemmers adgang i foreningen, deres skydninger mv.
Vi forstår både ønsket og behovet for at vide, hvem der kommer i skytteforeningerne. Vores foreninger registrerer allerede i dag, bare ikke altid elektronisk. Derfor vil vi gerne i dialog med myndighederne om, hvordan vi kan gøre det mest effektivt og ensartet, så vi samtidig begrænser de administrative byrder. Vores skytteforeninger er drevet af frivillige, og vi har i forvejen meget administration med ansøgninger, tilladelser, sikkerhedsbestemmelser og miljøkrav
afslutter John Hansen.
Han understreger dog, at regeringens udspil om strafpålæggelse af de frivillige skytteforeninger er skudt over målet. I stedet bør regeringen se på, at få Politiet ud og have kontakt og tilsyn med skytteforeningerne i deres daglige arbejde. En kontrolindsats, der hvor Politiet måtte have en bekymring eller nogle spørgsmål, ved vi virker. Det vil være langt mere effektivt i forhold til at opspore negative elementer og adfærd, end bare at udstede generelle stramninger og straf på skydesporten.
Læs om hele bandepakken her - Kapitel 17 omhandler skydesporten...
Læs Justitsministeriets pressemeddelelse her...
For yderligere kontakt:
Formand, John Hansen (+45) 30 63 51 13
Generalsekretær, Lars Green Bach (+45) 29 35 25 03