I sidste uge løb to træningssamlinger af stablen på Fyn og i Jylland i Særslev og i Pjedsted Skytteforening.
Fokus har været at træne med atleter fra de forskellige foreninger og samtidigt også at have fokus på trænerens rolle.
Både atleter og atleternes forældre var til stede og der var en positiv stemning.
Med fokus på samarbejde, motivation og læring er målet at skabe en inspirerende ramme for både atleter, trænere og forældre.
Landstræner for riffelskydning Leif Steiner Roland udtaler følgende om samlingerne:
"Som landstrener har jeg nå värt ute i 3 olike talentsenter og skal ha mitt 4 besök i dag. Dette er et led i en röd tråd for å få til et samarbeid fra landshold og ned til klubbnivå. Noen atleter har jeg mött ettersom de er også med i team 2032 eller utviklingsgruppen, men jeg er glad for å se at der finnes mange andre talenter ute i skyde-Danmark. Jeg syns også det er hyggelig å komme ut å kunne bidra med kunnskap som kan gjöre atleterne bedre. Enten det er tips til selve atleten eller til trenerne. Det er fantastisk med gode utvekslinger og diskusjoner."
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) siger tillykke med at have gennemført ESC Coaches Development Level 1 i Tallin i weekenden.
I weekenden blev der afviklet kursus i Tallin med fokus på blandt andet trænergerning og træningsmetoder.
Der var i alt fire trænere afsted fra Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark). Her i blandt Sys Hansen, som har følgende at berette om weekendens aktiviteter:
Sys fortæller:
"Vi var fire trænere på kurset i Tallinn, ESC Coaches Development Level 1, 2 på pistol og 2 på riffel, og i alt var der trænere fra 12 forskellige nationer, hvilket skaber en unik mulighed for kulturel udveksling og læring.
Kurset fokuserer på nye måder at tænke på inden for trænergerningen, herunder innovative træningsmetoder og strategier.
Vi fik redskaber til at planlægge effektive træningssessioner til udvikling af vores skytter optimalt.”
De fire trænere er trænere på henholdsvis udviklingslandsholdet på pistol, udviklingscenter Aarhus og Talentcenter Øst under Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark).
Kurset giver trænerne mulighed for personlig udvikling og for at give vores atleter endnu bedre vilkår under deres sessions fremadrettet.
"Danmark er repræsenteret ved de Paralympiske Lege med fire riffelskytter og én pistolskytte. De fem atleter, der kommer fra fem forskellige foreninger, har alle draget stor nytte af deres klubber og Dansk Skytte Unions (Skydesport Danmark) talentcentre.
Kasper Hjort Lousdal, 23 år, fra Hurup i Sydthy, er medlem af Skytteklubben DSB/ASF. Han begyndte sin skyttekarriere i Bodum-Ydby Skytteforening og har i mange år været tilknyttet Talentcenter Vest. Her har han trænet med områdets bedste skytter og modtaget støtte fra talentcentrets trænere. Kasper skal repræsentere Danmark i 10m luftriffel liggende, en disciplin under World Shooting Para Sport, samt i 50m salonriffel. Hans bedste resultater tæller bl.a. sølv i 50m salonriffel ved VM 2022 og en 6. plads i 3x40 50m salonriffel ved EM 2024.
Jan Winther, 45 år, fra Fredericia, er medlem af Bredstrup-Pjedsted Idrætsforenings Skytteafdeling. Siden 2019 har han været tilknyttet BPI og Talentcenter Syd. Jan, som både er kørestolsbruger og døv, har modtaget stor støtte fra klubben og talentcentret. Han skal repræsentere Danmark i tre discipliner: 10m luftriffel stående, 10m luftriffel liggende og 50m salonriffel 3x40. Jans resultater inkluderer en 4. plads i 10m luftriffel stående ved EM 2023, en 6. plads i 10m luftriffel liggende ved VM 2023, og en 4. plads i 3x40 50m salonriffel ved EM 2024.
Jens Frimann, 48 år, fra Vordingborg, er medlem af Nykøbing Falster Skytteforening og har siden 2019 været tilknyttet Talentcenter Øst. Jens har haft stor gavn af Nykøbing F. Skytteforenings faciliteter, der er tilpasset kørestolsbrugere. Han skal repræsentere Danmark i 50m salonriffel liggende og 3x40 50m salonriffel. Jens' bedste resultat er sølv i 10m luftriffel stående ved EM 2022.
Martin Black Jørgensen, 32 år, fra Dalmose, er medlem af Næstved Skytteforening, som har været pioner i at inkludere skytter med handicap. Martin startede med at skyde i liggende position, men nu er det stående position, der har hans fokus. Han skal repræsentere Danmark i 10m luftriffel stående. Martin vandt guld ved ISCH Hannover 2023 og bronze i 10m luftriffel stående ved EM 2023.
Buster Antonsen, 24 år, fra Hellerup, er medlem af Skyttelauget Kgs. Lyngby. Han begyndte at skyde i 2021 og har hurtigt udviklet sig til at blive en del af Talentcenter Østs pistolhold. Buster skal repræsentere Danmark i 10m luftpistol, 25m pistol og 50m fripistol. Hans bedste resultater inkluderer en 4. plads i 10m luftpistol og en 8. plads i 50m fripistol ved EM 2024.
Alle fem PL-skytter har deltaget i almene stævner som Denmark Open Air, Gundsølille MegaLink Open og Aarhus Master, hvilket har givet dem værdifuld modstand og erfaring.
Til sidst vil jeg understrege, at skytteforeninger er eksemplariske i at inkludere alle, uanset alder, køn eller funktionsnedsættelser. Denne mangfoldighed har skabt den rummelighed, der har ført til, at fem danske skytter nu repræsenterer os ved de Paralympiske Lege. Tak til alle, der har bidraget – det er også jeres fortjeneste."
Jens Winther
Idrætskonsulent
Parasport Danmark
Rikke Mæng Ibsen skal skyde 3x50 meter i riffel til legene i Paris til august!
Rikke sikrede en plads til Danmark tilbage i 2022 da hun blev Europamester og har nu sikret sig selv at skyde til de Olympiske Lege i august!
Rikke udtaler selv:
"Jeg er så glad for at nyheden endelig er ude og at jeg må sige det højt! Nu glæder jeg mig bare til det arbejde som ligger forude og den træningsplan som Leif, Linda og jeg har lagt frem mod OL. Det bliver virkelig spændende også glæder jeg mig bare enormt til at komme afsted til Paris!"
Stort tillykke til Rikke herfra!
Læs også hele DIFs pressemeddelelse her...
Sportschef i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) gennem16 år, Linda Andersson, tager endnu et OL med de danske eliteskytter. Derefter takker hun af.
Team Danmark og Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har sammen med sportschef og landstrænere fokus på det kommende OL og ser sammen på, hvilke kompetencer, der er behov for fra september 2024 og hen imod OL 2028
Der er OL i luften. Og der er stadig mulige OL-pladser at vinde til Danmark. Dét har fuldt fokus i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark), hos Team Danmark og hos sportschef Linda Andersson. I de næste tre måneder kan de danske skytter kvalificere Danmark til endnu et antal OL-pladser.
Samtidig med at OL-planerne og træningen skærpes, har forbundet og Linda Andersson aftalt, at OL 2024 i Paris bliver det sidste med Linda som sportschef. 16 fremgangsrige år er det blevet til.
Lars Green Bach, generalsekretær i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark), udtaler:
Linda Anderssons afsked markerer afslutningen på et markant kapitel i dansk skydesports historie. Linda har været med til at skabe resultater på højeste internationale niveau i de olympiske discipliner, og arbejdet dedikeret på at udvikle sporten og skytterne. I de kommende måneder vil hun fokusere 100% på hendes sidste vigtige opgave for skydesporten i Danmark; kvalifikationer til og resultater ved OL i Paris.
Sportschef Linda Andersson beretter:
Jeg er stolt af de resultater, der er opnået de sidste 16 år sammen med fantastiske trænere og atleter. 2023 var et rekordår med 16 finalepladser ved World Cup, EM og VM. Dét er et godt udgangspunkt for OL 2024 og for at sætte punktum for min rolle og give stafetten videre,
og fortsætter:
Mit hjerte og min hjerne brænder for udvikling af trænere og atleter og vores forberedelser til og gennemførelse af OL i Paris i juli-august har mit fulde fokus de næste mange måneder,
lyder det afslutningsvis fra Linda Andersson.
Team Danmark og Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) går nu i gang med at rekruttere en ny profil til arbejdet med at fastholde skydesporten som olympisk topidræt.
Vi har et stærkt fundament i vores sportslige strategi og et godt, langvarigt og tillidsfuldt samarbejde med Team Danmark om støtte til skydesporten. Jeg ser frem til, at vi kan videreføre det resultatskabende arbejde sammen med en ny sportschef,
siger generalsekretær Lars Green Bach.
Team Danmark er en væsentlig part i ansættelse og vurdering af ny sportschef. Det følger af Lov om Eliteidræt. Team Danmark takker også Linda Andersson for hendes store indsats og ser frem til både OL 2024 og til sammen med Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) at afklare kravene til en kommende sportschef:
Linda Andersson kan være stolt af de resultater, hun har været med til at skabe som sportschef i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark). Hun har sammen med forbundet formået at udvikle atleter, der præsterer på øverste hylde, og det er der også fuld fokus på de kommende måneder, og forhåbentlig slutter det hele af med endnu et flot OL til sommer i Paris. Det fortjener hun,
siger sportsmanager i Team Danmark, Kristian Kjærgaard.
Yderligere informationer:
Du kan holde dig opdateret om OL i Paris 2024 via linket her hos ISSF og dette link hos Danmarks Idrætsforbund (DIF).
For yderligere information kan generalsekretær Lars Green Bach kontaktes på tlf.: 29 35 25 03.
Sportschef Linda Andersson kan kontaktes på tlf.: 21 66 50 13
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har en junior riffelskytte, fire senior riffelskytter og en senior pistolskytte med til EM 2024 i Györ, Ungarn.
EM er i gang og Rikke Norup Bertelsen fra Viborg skytteforening har været første dansker i kamp mandag. Rikke, der er debutant til EM, leverede en stærk præstation med et resultat på 625,5, hvilket placerede hende som nr. 9, 0,1 point fra finalen.
Jeg er utrolig stolt over min præstation i dag, selvom det selvfølgelig var lidt ærgerligt at være så tæt på finalen. Det har været en fantastisk oplevelse at være her, og ikke mindst at se de andre nationer, hvordan de går til det og hvordan det fungerer
udtaler Rikke Norup Bertelsen efter hendes skydning.
Mandag 26.02
10:45
10m Air Rifle Women Junior
14:45
Final 10m Air Rifle Women Junior (Watch live at 14:35)
Tirsdag 29.02
08:45
10m Air Rifle Mixed Team Relay 1
09:45
10m Air Rifle Mixed Team Relay 2
11:15
Final 10m Air Rifle Mixed Team (Watch live at 11:05)
13:15
10m Air Pistol Men
17:00
Final 10m Air Pistol Men (Watch live at 16:50)
Fredag 01.03
09:30
10m Air Rifle Women Relay 1
11:45
10m Air Rifle Women Relay 2
11:45
10m Air Rifle Men Relay 1
14:00
10m Air Rifle Men Relay 2
15:15
Final 10m Air Rifle Women (Watch live at 15:05)
17:00
Final 10m Air Rifle Men (Watch live at 16:50)
SATURDAY 02.03
13:30
Air Rifle Women Trio Event
16:45
Air Rifle Women Trio Event Medal Match (Watch live at 16:35)
Den 14.-19. februar afholdes ISSF World Cup i Granada, Spanien for 10 m pistol og riffel.
Riffelskytterne Rikke Ibsen, Anna Nielsen, Nicklas Kildehøj og pistolskytten Frederik Larsen deltager i konkurrencerne.
Landstrænerne Matthias Hahn og Leif Steinar Rolland er holdledere sammen med assisterende riffeltræner Esben Jakobsen.
Program:
Fredag d. 16. februar
Lørdag d. 17. februar
Søndag d. 18. februar
Der er ingen tidsforskel til Granada.
Den 24. januar - 1. februar afholdes årets første World Cup i Cairo for riffel, pistol og skeet.
Følgende atleter er tilmeldt konkurrencerne: Jesper Hansen, Emil Petersen, Rikke Ibsen, Stephanie Grundsøe, Anna Nielsen og Nicklas Kildehøj.
NB! Tiderne er i Cairo tid, du skal trække en time fra til dansk tid.
Lørdag d. 27. januar
09:30 - 10:00: Riffel 10 m Mixed Team
- Rikke Ibsen og Nicklas Kildehøj blev nummer 26 med 625,4 point.
11:00: Finale - Riffel 10 m Mixed Team (Live 10:47)
Søndag d. 28. januar
09:00 - 10:15: Riffel 10 m herrer – Skydehold 1
- Nicklas Kildehøj blev nummer 23 med 628,2 point.
11:00 - 12:15: Riffel 10 m herrer – Skydehold 2
13:15 - 14:30: Riffel 10 m damer – Skydehold 1:
- Rikke Mæng Ibsen blev nummer 38 med 627,5 point.
- Anna Skade Nielsen fik en 12. plads med 631,3 point, hvilket er det højeste antal point hun har skudt sig til ved en World Cup.
- Stephanie Grundsøe blev nummer 68 med 623,3 point.
13:45: Finale - Riffel 10 m herrer (Live 13:32)
15:15 - 16:30: Riffel 10 m damer – Skydehold 2
18:00: Finale - Riffel 10 m damer (Live 17:47)
Anna fortæller om skydningen:
"Jeg synes det overall var en rigtig god skydning, mange gode perioder, og indtil nu tror jeg at den højeste finale er gået på ca 631, så at der skulle 632,3 til en finale, det er bare vildt. Men der var i hvert fald meget godt at tage med hjem, og så må jeg jo se om jeg kan finde et point mere til næste gang".
Mandag d. 29. januar
09:00 - 16:00: Skeet herrer 75 duer
- Jesper Hansen ligger nummer 22 med 71/75 træffere.
- Emil Pedersen ligger nummer 20 med 72/75 træffere.
Tirsdag d. 30. januar
08:30 - 12:00: Skeet herrer 50 duer
- Jesper Hansen blev nummer 14 med 119/125 træffere.
- Emil Pedersen blev nummer 10 med 120/125 træffere.
09:00 - 10:30: Riffel 50 m 3x20 damer – Skydehold 1
- Rikke Ibsen blev nummer 10 med 583 point og går videre til Stage 2 onsdag.
11:30 - 13:00: Riffel 50 m 3x20 damer – Skydehold 2
- Stephanie Grundsøe blev nummer 27 med 569 point og går også videre til Stage 2 onsdag.
15:45: Finale - Skeet herrer (Live 15:32)
Onsdag d. 31. januar
09:00 - 10:30: Riffel 50 m 3x20 damer Stage 2
12:00: Finale – Riffel 50 m 3x20 damer (Live 11:47)
Jesper Hansen skyder for KFK. Han vandt sølv ved OL i Tokyo i 2020. Ved World cup i Lonato 2023 vandt han guld og tangerede verdensrekorden med 125 træffere i indledende og ved VM 2023 blev han nummer 5 og skaffede Danmark en kvotaplads til Danmark i skeet. I januar 2024 vandt Jesper guld ved Grand Prix Costa Del Sol i Malaga.
Emil Petersen skyder for Jetsmark Sogns Jagtforening og havde sit første år som seniorskytte i 2019. Emil fik en 6. plads ved ISSF World Cup i Rabat, Marokko i januar 2023. Ved VM 2023 i Baku blev han nummer 9. Emil fik sin første medalje som senior, da han vandt World Cup finalen 2023 i Doha i november 2023. I januar 2024 vandt Emil sølv ved Grand Prix Costa Del Sol i Malaga.
Nicklas Kildehøj skyder for BPI. Han blev dansk mester for tredje gang som senior i 2023. Ved EM 2023 fik han en 20. plads med 627,8 point og ved VM 2023 i Baku blev Nicklas nummer 22 med 628 point. Ved World Cup i Rio de Janeiro 2023 kom han i sin første internationale finale ved World Cup i Rio 2023 med 629,7 i riffel 10 m. Han har skudt 629,4 og 627,5 point ved Gundsølille Open 2024 og 628,0 point ved VM i Baku.
Rikke Mæng Ibsen skyder riffel 10 m for Trehøje Skytteforening og 50 m for Ørre Skytteforening. Rikke vandt EM-guld i riffel 50 m 3x20 skud i Polen i 2022 og sikrede dermed Danmark den første nationsplads til skydning til OL i Paris 2024. Hun vandt guld ved World Cup i Baku i 2022 i riffel 50 m 3x20 skud. Som afslutning på 2022 vandt Rikke bronze ved President Cup (World Cup finale) i riffel 50m 3x20 skud. I riffel 10 m har Rikke skudt 630,4 ved Gundsølille Open 2024 og 629,4 ved vurderingskonkurrencen i Ølstykke i 2023. Ved World Cup i Rio 2023 skød hun 628,8 point i riffel 10 m.
Anna Skade Nielsen fra Særslev Skytteforening deltog ved OL i Tokyo 2020. Hendes højeste internationale score er 629,8 fra World Cuppen i Jakarta i 2023, hvor hun kom i finalen og fik en 5. plads. Anna skød dansk rekord med 634,2 point ved Gundsølille Open 2024.
Stephanie Grundsøe skyder for Ballerup Skytteforening. Ved VM 2022 vandt hun sølv i riffel 50 m mixed team og bronze ved EM 2022 i samme disciplin sammen med Steffen Olsen. Ved VM 2023 i Baku blev hun nummer 21 riffel 50 m 3x20 med 584 point og nummer 13 i riffel 50 m liggende med 622,2 point, kun 3,2 point fra bronzepladsen. Stephanie Grundsøe skød sig til en flot bronzemedalje i disciplinen riffel 50m 3x20 skud dame ved World Cup i Rio De Janeiro.
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har udtaget fire riffelskytter og en pistolskytte til EM 2024 i Györ, Ungarn.
Riffel 10 m dame individuelt og hold
Anna Nielsen, Særslev
Rikke Ibsen, Trehøje
Katrine Christensen, Ballerup
Anna skød dansk rekord med 634,2 point ved Gundsølille Open, som også var vurderingskonkurrence. I alt har hun 5 resultater i udtagelseperioden over 630 point. Rikke har skudt 630,4 og 629,4 på Gundsølille Open og ved vurderingskonkurrencen i Ølstykke. Hun har også skudt 628,8 point på World Cup i Rio samt 628,2 ved Gundsølille Open.
Anna og Rikke udtages som top 8 kandidater.
Kathrine har skudt 629,6 point ved vurderingskonkurrencen i Ølstykke samt 628,0 point ved Gundsølille Open, som også var vurderingskonkurrence. Katrine udtages som top 15 kandidat.
Riffel 10 m herrer
Nicklas Kildehøj, BPI
Nicklas var i sin første internationale finale ved World cup i Rio med 629,7. Han har også skudt 629,4 point på Gundsølille Open, 628,0 point ved VM i Baku samt 627,5 point ved Gundsølille Open som også var vurderingskonkurrence.
Nicklas udtages som top 8 kandidat.
Pistol 10 m herrer
Frederik Larsen, DSB/ASF
Frederik vandt sølv på Hungarian Open med 581 point i november. Udøver dette fine resultat har han også skudt 575 point ved VM i Baku og 575 point på den anden dag i Budapest (Hungarian Open). Han har efter Hungarian Open arbejdet hårdt med en teknisk ændring, som vi regner med skal give point frem til EM.
Frederik udtages som top 8 kandidat.
Riffel 10 m mixed team
Nicklas Kildehøj, BPI
Rikke Ibsen, Trehøje
Du kan se de resultater som ligger til grundlag for udtagelserne her...
Når 10m EM løber af stablen den 24. februar til 3. marts, så er Danmark repræsenteret på juniorsiden af damejunior Rikke Bertelsen.
I forløbet op til udtagelsen har Rikke skudt nogle stærke resultater, samt vist den stabilitet der skal til for at kunne gøre sig gældende, og dermed sikre sig en udtagelse til hendes første internationale mesterskab. Rikke har leveret flere præstationer til vurderingsstævner og internationale mesterskaber, der ligger indenfor rammen af udtagelseskriterierne, en af højdepunkterne er blandt andet et resultat på 625,1 til Swedish Cup i starten af januar.
Stort tillykke til Rikke!
Hvis du er interesseret i at orientere dig i udtagelsesmanualerne, så kan du finde dem her...
Leif Steinar Rolland har siden juli 2023 været ansat som træner for udviklingsgruppen i riffel.
Fra den 1 september blev han også fungerende træner for elitegruppen.
I begge stillinger har han gjort et rigtigt godt stykke arbejde. Derfor ansættes han nu som landstræner i riffel med hovedansvar for atleterne i elite- og udviklingsgruppen.
Vi hilser Leif Steinar velkommen til elitegruppen og ser frem til et spændende OL-år for Danmark.
Det er med stor glæde, at vi nu kan offentliggøre de udtagne atleter, til første udgave af Team 2032 (riffel).
De unge atleter har alle lagt et højt niveau til samlingerne, derfor har udtagelsen været meget svær. Det er enormt vigtigt, endnu engang, at understrege, at de skytter, der ikke er blevet udtaget, alle har et stort potentiale. Derfor opfordrer vi dem alle til at holde fast i skydningen, samt søge igen til næste år.
De udtagne skytter er følgende:
Herrejunior:
Damejunior:
Alle de udtagne skytter udviser de kvaliteter det kræves, for at komme rigtig langt i sporten. De er ekstremt procesorienteret, samtidig med at de alle besidder en ærgerrighed der kommer til at føre dem langt.
Tillykke til de udtagne atleter!
Riffelskytten Anne Bakke Nielsen er blandt de ti nominerede til Årets fund.
Det er alle specialforbund under Danmarks Idrætsforbund (DIF), der har haft mulighed for at indstille atleter. Og som DIF, Team Danmark og Politiken i fællesskab har vurderet for at nå frem til en nominering af de 10 største gennembrud i det forgangne år.
Anne Bakke Nielsen (21 år) satte punktum for sin juniorkarriere, da hun deltog til europamesterskaberne på 10m luftriffel. Her leverede hun skydning på højeste niveau og vandt EM-guld. En sjældenhed i dansk junior-skydesport.
Anne fortæller om nomineringen:
Det første reaktion var meget jysk – Nå ja ok. Men jeg er meget glad for at være blandt de ti til Årets fund. Mange prominente atleter har været nomineret til den pris og jeg er bare lille mig i en lille sportsgren, men det at vi har en Europamester er ikke hverdagskost for skydning. Så det er vildt og lidt underligt. Jeg glæder mig og ser frem til den 28. december.
Sportsskydning er nomineret sammen med volleyball, atletik, golf, cykling, håndbold, taekwondo, fodbold, kano/kajak og ridesport.
Unge Emil Petersen skød sig til en tredjeplads i kvalifikationen, og i finalen ramte han plet. En stor bedrift sat ind i en situation med højt pres og udfordrende vindforhold.
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har sendt tre dansker skytter til Doha, hvor World Cup-finalen i år finder sted. En turnering hvor verdenseliten af skytter samles og dyster om medaljerne. Torsdag blev konkurrencen i Skeet afviklet. Desværre gik Jesper Hansen ikke videre til finalen, men det gjorde unge Emil Petersen.
World Cup Final-debutanten, 25-årige Emil Petersen, leverede stensikkert og skød sig sikkert ind i finalen på trods af særdeles udfordrende vindforhold i Doha. Det danske stjerneskud fuldendte dagen med at vinde.
Det flotte resultat for roser med på vejen fra Emils træner:
Det er en enorm flot præstation fra Emil. Han har været topfokuseret og skudt sig direkte ind i finalen her ved hans debut i World Cup Final – og vundet den. Det er en stor præstation og jeg er meget stolt på hans vegne.
fortæller Ennio Falco, landstræner i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) for Emil Petersen og med i Doha.
Emil Petersen er stolt og glad:
Helt utroligt glad og stolt af at gå herfra med en medalje i det hele taget, og at den var i guld. Ja det er bare helt utroligt.
Det var på ingen måde det jeg havde forventet, da jeg blankt må indrømme, at det ikke er skydning der har fyldt mest i min dagligdag den seneste tid. Det er et stort gennembrud for mig i min seniorkarrie.
Jeg vil gerne takke alle dem som står bag mig.
Især min familie, mine sponsorer og min træner ennio Falco. Uden et godt team i ryggen, er man ingenting.
Jeg kunne ikke ønske mig en bedre måde at lukke sæsonen på end denne.
Nu ser jeg frem til at komme hjem, og forhåbentligt kommer der meget snart en baby at se til.
Formand for Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) John Hansen var til stede i Doha og han nyder de flotte resultater og præstationer, som skytterne yder:
Mens vores politikere har travlt med at begrænse danske skytteforeningers muligheder for at rekruttere nye talenter, er det en kæmpe fornøjelse, at vores dygtige eliteatleter bare viser deres kunnen frem. Forleden blev Jesper Hansen den først udpegede danske OL-atlet, og i dag præsterer Emil Petersen at vinde guld første gang han står i en World Cup-Final. Ny hepper vi på Stephanie Grundsøe, der stiller op i morgen i Riffel 50m 3x20 damer.
På lørdag den 25. november afvikles en særlig konkurrence for de fire bedste mænd og kvinder i skeet. Følg med her...
Foto: ISSF.
Det unge stjerneskud, Stephanie Grundsøe, skyder sin turnering i gang i morgen (fredag den 24. november) i kategorien Riffel 50m 3x20 damer. Der er store forhåbninger for den unge skytte, der har været i god form i ved årets turneringer og håber på en OL-debut til sommer.
Du kan se, hvordan Stephanie Grundsøe klarede sig ved World Cup Final i Doha lige her...
Fra den 18.-26. november afholdes World Cup finalen i Doha, Qatar. En finale, hvor de rød-hvide farver bliver repræsenteret af tre danske eliteskytter.
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har medalje-forhåbninger, når OL-atlet og skeetskytte Jesper Hansen samt de to finale-debutanter Emil Petersen og Stephanie Grundsøe tager kampen op i henholdsvis Skeet herrer og Riffel 50m 3x20 damer
Tre danske skytter har booket billet til Doha til den 18. november, hvor World Cup-finalen skydes i gang. En turnering hvor verdenseliten af skytter samles og dyster om medaljer. De tre danske eliteskytter, der tager turen til World Cup i Doha er:
Skytterne fra Danske Skytte Union (Skydesport Danmark) har alle gode erfaringer med at skyde på den store scene. Derfor sendes skytterne afsted med medalje-håb, selvom to af dem er debutanter i World Cup Finalen:
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) sender et stærkt hold afsted til Doha. Jesper har i år vundet en World Cup på tangeret verdensrekord, Stephanie har et bronze med fra Rio de Janiero og Emil har en 6.-plads fra World Cup i Rabat med i bagagen til Doha. For både Stephanie Grundsøe og Emil Petersen er det deres debut i World Cup Final. De ved, at den mentale balance bliver afgørende for gode resultater. Vores tre skytter er yderst motiverede, og både Jesper, Emil og Stephanie ser frem til at bygge videre på deres stærke præstationer,” udtaler sportschef for Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark), Linda Andersson.
De første danske skytter, der går i aktion i Doha, er Jesper Hansen og Emil Kjelgaard onsdag den 22. november i kategorien Skeet Men 50 Targets. Det unge stjerneskud, Stephanie Grundsøe, skal i aktion fredag den 24. november i kategorien Riffel 50m 3x20 skud damer.
Forberedelserne mod OL er i gang for Jesper Hansen
I Dansk Skytte Union er Jesper Hansen allerede officielt udtaget af DIF som den første danske atlet til OL i Paris 2024. Det bliver Jesper Hansens fjerde OL i træk, og det vækker begejstring:
Vi er stolte af, at vi i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har en så fremragende eliteprofil som Jesper Hansen, at han bliver Danmarks første udtagne OL-atlet. Det er gavnligt for skydesportens fortsatte udvikling, inspirerende for vores øvrige dygtige eliteskytter, og det giver Jesper Hansen gode muligheder for at fastholde fokus på OL 2024 fra nu og fremefter, udtaler sportschef i Dansk Skytte Union, Linda Andersson.
Jesper Hansen selv er stolt og glad. Han ser frem til endnu engang at repræsentere de danske farver og forhåbentlig hive en medalje hjem. Den tidlige kvalifikation kan blive nøglen for den danske skytte.
Når jeg nu er udtaget og ikke skal jagte en OL-plads, har jeg langt bedre mulighed for at arbejde med og justere på detaljer, uden at tænke på, hvad det kan få for konsekvenser på kort sigt. Det betyder mere end de fleste nok aner, siger en stolt Jesper Hansen.
World Cup i Doha begynder den 18. november, og de danske atleter skal i aktion fra den 22. november.
Du kan følge med i, hvordan de danske skytter klarer sig ved World Cup i Doha lige her...
For yderligere information kontakt venligst:
Sportschef Linda Andersson på mobil +45 21 66 50 13 og mail: linda.andersson@skytteunion.dk
Generalsekretær Lars Green Bach på mobil +45 29 35 25 03 og mail: lgb@skytteunion.dk
Pressekontakt Christina S. Lambach på mobil +45 40 55 53 06 og mail: csl@essencius.dk
Jesper Hansen, der vandt sølv i skeet ved OL i Tokyo, er som den allerførste danske atlet officielt blevet udtaget af DIF til OL i Paris i sommeren 2024.
Ære, stolthed og fokus er præger følelserne hos Jesper Hansen og hos sportschef i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) Linda Andersson
Det er virkelig en ære for mig at blive udtaget som den første. Og sportsligt betyder det meget, fordi jeg nu kan forberede mig optimalt. Der er kun ét mål for øje nu, og det er OL i Paris.
siger Jesper Hansen og fortæller videre:
Når jeg nu er udtaget og ikke skal jagte en OL-plads, har jeg langt bedre mulighed for at arbejde med og justere på detaljer, uden at tænke på, hvad det kan få for konsekvenser på kort sigt. Det betyder mere end de fleste nok aner.
42-årige Jesper Hansen er med udtagelsen på vej til sit fjerde OL i træk. I London i 2012 blev han nummer 26. Ved legene i Rio i 2016 kom han i finalen og blev nummer fem, mens han i Tokyo vandt sølv.
Jeg går benhårdt efter at komme i finalen for tredje OL i træk. Og i en finale, kan alt ske. Jeg er godt skydende, har fået Danmarks første officielle udtagelse til OL i Paris og jeg vil gøre alt for at vinde en medalje med hjem til Danmark, siger en stolt Jesper Hansen.
Det er DIF’s bestyrelse, som også er national olympisk komité i Danmark, der har udtaget Jesper Hansen. Det sker på baggrund af en indstilling fra Dansk Skytte Union og fordi Jesper Hansen de facto er et af Danmarks klareste medaljehåb.
”Vi er stolte over, at vi i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har en så god elite-profil som Jesper Hansen, at han bliver Danmarks først udtagne OL-atlet. Det er godt for skydesportens fortsatte udvikling, inspirerende for vores øvrige dygtige elite og det giver Jesper Hansen gode muligheder for at holde fokus på OL 2024 fra nu og fremefter,” udtaler sportschef Linda Andersson.
Perlerækken af sportslige bedrifter der har ført til Dansk Skytte Union (Skydesport Danmarks) indstilling af og DIF’s udtagelse af Jesper Hansen er:
Dertil er der en række krav, som en atlet skal leve op til, for at komme i betragtning til tidlig udtagelse til OL:
Reglerne for udtagelse til OL finder du her...
Resultaterne, der ligger til grund for udtagelsen af Jesper Hansen til OL, finder du her...
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) åbner et nyt elitecenter i Aarhus, derfor søger vi nu skytter i alderen 16-20, der er interesserede i at tage deres skydning til det næste niveau.
Skydebanerne i Aarhus kommer til at være hjemstedet for vores nye nationale elite center. Her etablerer vi Team2032, hvor riffelskytter, i alderen 16-20, kan blive optaget og modtage træning, med henblik på at indtræde i den danske og internationale elite.
Centeret er styret af en meget erfaren cheftræner, med erfaring på både national og international scene. I øjeblikket er cheftræneren Leif Steinar Rolland. Formålet med centeret er at skabe fremtidens elite, samtidig med at de unge atleter modtager et tilbud om veltilrettelagt udvikling, i samarbejde med cheftræneren, samt deres personlige træner.
Udover at skabe en elite, så har centeret også til formål at skabe det hele menneske. Her tages der personligt hensyn til den enkelte atlet, indenfor de rammer der er sat for centeret. Der lægges stort fokus på fleksibilitet i forhold til uddannelse, arbejde osv.
Centeret ligger i Aarhus, men der er ikke noget krav om at man flytter til Aarhus, da en stor del af tilbuddet består af træningsplanlægning med cheftræneren, samt egen træner, og sparring med andre ambitiøse atleter. Vælger man at flytte til Aarhus, med henblik på en daglig gang på centeret, så vil vi naturligvis yde bistand og hjælp, til at skaffe den fornødne hjælp igennem et samarbejde med ESAA og Eliteidræt Aarhus, så både uddannelse/arbejde og træning kan gå op i en højere enhed.
Der er tre prøvetræninger med cheftræneren og udviklingskonsulenten, som vil bestå af træninger samt personlige samtaler. Efterfølgende vil atleterne udvælges, til at være en del af det nye nationale elitecenter.
Det nye nationale elitecenter er et spændende projekt, fordi det handler om dansk skydnings fremtid. Det er et langsigtet projekt som i dag hedder Team 2032 og henviser til OL 2032, men projektet vil fortsætte med at udvikle sig hen mod fremtidige OL.
Det bliver nærmest umuligt at udvælge de skytter som bliver fremtidens elite, så derfor er det vigtigt at præcisere at selvom én skytte ikke bliver udtaget til det nye elitecenter, er mit råd at skytten skal forsætte med at skyde. Ingen ved nemlig hvordan udviklingen af de enkelte talenter bliver da dette er en periode i livet, hvor de udvikler sig meget., udtaler cheftræner Leif Steinar Rolland.
Der er ikke noget krav til hverken skyttens niveau, eller mængde af udstyr, i forbindelse med tilmelding til prøvetræningerne. Vi sikrer at alle får noget konstruktivt med hjem.
OBS! Man skal deltage i alle tre prøvetræninger.
Tilmeldingsfristen er den 8. oktober - Tilmelding til Mikkel Damholt Hansen på mdha@skytteunion.dk
Adresse:
Skytternes Hus – Gøteborg Allé 11, 8200 Aarhus N.
Det er vedtaget, at deltagelse på det nationale elitecenter er gratis for alle atleterne. Mulige udenlandske træningslejre og konkurrence vil indbefatte en form for egenbetaling, mens at transport og kost ikke vil blive dækket. De unge atleter kan træne gratis, samt få gratis vejledning af vores dygtige cheftræner på centeret.
Tre skytter til Doha - ISSF har netop offentliggjort, at tre af de dygtige skytter fra Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) er kvalificeret til finalen i World Cup i Doha d. 18.-25. november.
”Det er med stor stolthed, at jeg kan fortælle at Stephanie Grundsøe, Emil Petersen og Jesper Hansen er kvalificeret til World Cup Finalen i november. Nu skal både fysik og teknik i fokus, så de tre kan præstere i varmen i Doha i november,” fortæller sportschef Linda Andersson.
Stephanie Grundsøe er kvalificeret i 50m 3x20 riffel damer
Her kan du se kvalifikations-ranking og portrætter af de kvalificerede skytter
Jesper Hansen og Emil Petersen er begge kvalificeret i skeet.
Her kan du se kvalifikations-ranking og portrætter af de kvalificerede skytter
Finalerne i International Shooting Sport Federation World Cup i Rio de Janeiro, Brasilien, for riffeldiscipliner blev afholdt i sidste uge.
Her skød unge Stephanie Grundsøe fra Jyllinge sig til bronze med et brag af en kvalifikation og finale. Nicklas Kildehøj fra Frederica skød sig til sin første finaleplads ved en World Cup
Eliteskytten Stephanie Grundsøe fra Jyllinge har skudt sig til en flot bronzemedalje disciplinen riffel 50m 3x20 skud dame ved World Cup i Rio De Janeiro. Med en imponerende score på samlet 590 point i kvalifikationsrunden var Stephanie selvskreven til en finaleplads. Og det var det helt store smil, der var fundet frem efter skudserierne:
Det har været en helt vanvittig oplevelse på skydebanen her i Rio. Jeg er sindssyg stolt af mine præstationer både i kvalifikationen og i finalen, og det er bare en fed følelse, at det hårde arbejde betaler sig - og så en kæmpe bonus, at kunne rejse hjem med min første World Cup-medalje!
I kvalifikationen ved 50m 3x20 skød Stephanie Grundsøe 590 point fordelt med 198 liggende, 200 liggende og 192 stående skud. Det sikrede hende en plads i finalen og ret til at skyde om metallet. Og metallet blev skudt hjem på fornem vis via de faste 15 skud knælende, 15 liggende efterfulgt af 10 skud stående. Derefter dyster skytterne stående i en eliminationsdyst.
I Danmark skyder Stephanie Grundsøe for Ballerup Skytteforening, hvor hun glæder sig til at komme og pynte trofæskabet. De flotte resultater beviser, hvordan danske skydesport er i en rivende udvikling, og det glæder Linda Andersson, der er Sportschef i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark), der også fremhæver Nicklas Kildehøjs finaleplads:
Stephanie skød en rigtig god kvalifikation md 590 point og i finalen præsterede hun virkelig godt og holdt sig i toppen i alle tre stillinger. Det er Stephanies første World Cup-medalje og dét er noget særligt. Det er vi stolte af her i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark), ligesom vi er stolte af, at Nicklas Kildehøj skyder sig i sin første finale i World Cup-regi i riffel 10 m herrer.
Ved World Cup gjorde også Rikke Mæng Ibsen og Nicklas Højfeldt sammen en god figur, da de var 0,5 point fra deres egen danske rekord i 10m riffel mixed team.
Resultaterne for World Cup i Rio de Janeiro kan ses her.
Stephanie vinder bronzemedalje ved World Cup i Riffel i Rio de Janeiro, Brasilien i riffel 50 m 3x20 damer.
Tre danske riffelskytter skal levere pletskud i Rio de Janeiro.
World Cup i Riffel i gang i Rio de Janeiro, Brasilien er i gang. Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) er repræsenteret med tre danske riffelskytter. World Cuppen afholdes af International Shooting Sport Federation, og er en af de vigtigste konkurrencer i skydesporten. World Cup-præstationer tæller med i atleternes mulighed for at kvalificere sig til OL i Paris 2024. De sidste finaler skydes d. 18. september. De tre atleter har medalje-ambitioner.
Tre danske riffelskytter er booket ind i Rio de Janeiro til World Cuppen i riffel, hvor de skal dyste med på allerhøjeste niveau. De tre skytter er:
De tre skytter har skudt sig til flotte resultater i det netop overståede verdensmesterskab i Baku i august, hvor Nicklas Kildehøj blev nr. 22 i riffel 10m herre, Stephanie Grundsøe blev nr. 21. i riffel 50m 3x20 dame og Rikke Ibsen skød sig til en 19-plads i riffel 50m 3x20 dame.
Med god kampform og høje ambitioner, håber skytterne og Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) på pladser i finalerne til World Cup i Rio De Janeiro:
I store konkurrencer som denne, er den mentale ligevægt uhyre central. Vores skytter er klar, og vi stiler som altid højt! Rikke, Stephanie og Nicklas glæder sig til at bygge ovenpå deres præstationer fra VM Baku i august, udtaler sportschef for Dansk Skytte Union, Linda Andersson.
Med sig til Rio de Janeiro har de tre skytter træner Leif Steiner Rolland, der står klar til at guide skytterne både teknisk og ift. det mentale pres.
Udover medaljehåbene, bidrager ISSF’s World Cup-præstationer til kvalifikation til næste års OL i Paris. Rikke Ibsen sikrede den første danske til skydning til OL i Paris 2024, da hun skød sig til EM-guldet i riffel 50m 3x20 i 2022, men der er stadigvæk flere OL-pladser i omløb.
Program i danske tider:
Fredag den 15. september
Lørdag den 16. september
Nicklas fortæller efter finalen:
Jeg tog til Brasilien med målet om at gå i finalen og det lykkedes jeg med. Heldet har ikke været helt på min side i løbet af sæsonen, men jeg har hele tiden haft en følelse af at det bare var et spørgsmål om hvornår jeg gik i finalen. Den viden og målsætning gav en del pres, men jeg formåede at holde ved også selvom det ikke var den bedste dag på banen. Selvfølgelig havde jeg håbet på mere i finalen, men det må ikke overskygge at jeg endelig lykkedes. Og selvfølgelig tusind tak til Elham som virkelig har givet mig troen på mig selv og rykket mit niveau.
Mandag den 18. september
Fra den 9. – 12. september afholdes Europamesterskabet i skeet for herrer i Osijek, Kroatien. Her deltager to af Dansk Skytte Union (Skydesport Danmarks) eliteskytter, Jesper Hansen og Emil Petersen.
Dansk skydesport er i udvikling og de to deltagende skytter placerede sig begge i top-10 ved VM i august. Medaljehåb følger de danske skytter.
Når EM i skeet for herrer skydes i gang på lørdag d. 9. september i Osijek i Kroatien, er der både mesterlig dansk rutine og et dansk stortalent at finde på deltagerlisten. Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) sender Jesper Hansen, sølvmedaljevinder i skeet herrer til OL i 2021, nummer fire på verdensranglisten og nuværende et’er på den europæiske rangliste, og Emil Petersen, nummer 14 på verdensranglisten og pt. nummer 11 på den europæiske rangliste, afsted.
Begge skytter har netop deltaget i VM i august, hvor de nåede i top ti. Jesper Hansen kom hele vejen til finalen og en femteplads, mens Emil Petersen skød sig til en flot niendeplads. Det er et rigtig godt afsæt til EM i Osijek, fortæller Sportschef for Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark), Linda Andersson:
Vi har en målsætning om finalepladser og medaljer, og tror på vores chancer hos begge skytter. Både Jesper Hansen og Emil Petersen har top ti-placering med sig fra VM i Baku i august. De kommer til EM med et stærkt mindset og blod på tanden til at vinde metal med hjem.
Til dagligt skyder Jesper Hansen fra Svebølle i Københavns Flugtskytte Klub, og Emil Petersen fra Vester Hjermitslev i Jetsmark Skytteforening.
Elham Hasemi Masoumi har valgt at stoppe som landstræner for riffelskytterne i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark).
I den kommende periode varetager Leif Steinar Rolland træning og coaching af riffelskytterne.
Elham Hasemi Masoumi har siden februar 2022 varetaget træningen af Dansk Skytte Unions elite-skytter og har bidraget til flere flotte internationale resultater. Desværre oplever Elham ikke forholdene omkring arbejdet som optimale. Og selvom hun er glad for Danmark og arbejdet med skytterne, stopper hun nu, hvor VM i Baku er afviklet.
Udviklingsgruppen har gennem nogen tid haft Leif Steinar Rolland som træner - og med særdeles positiv feedback fra skytterne og flotte resultater. I den kommende tid varetager han også træning af elitegruppen og vil være coach for skytterne, der deltager i World Cup i Rio.
Sportschef Linda Andersson siger: ”Styregruppen vil i den kommende periode vurdere, hvem der er den rette person og har de rette kompetencer til landstræner-opgaven. Det er væsentligt, at vores dygtige skytter får højt kvalificeret træning og coaching og vi har fuldt fokus på, at få landstrænerrollen dygtigt besat.”
Finalen i skeet herrer er afviklet ved VM i skydning i Baku, Aserbajdsjan. Her var den kendte skeetskytte Jesper Hansen, sølvmedaljevinder skeet til OL i 2021 og nummer to på verdensranglisten i skeet, med i finalen og fik en flot femteplads.
Med den flotte placering sikrer Jesper Hansen også Danmark en plads til OL i Paris næste år.
Finalen blev afviklet lørdag 19/8, og selvom femtepladsen er en flot placering, måtte Jesper Hansen se sig slået af blandt andre guldvinderen Efthimios Mitas fra Grækenland:
VM er slut og jeg kan se tilbage på 123 træffere og sejr i Shoot off.
I selve finalen bliver det til en femteplads og en forløsende OL-plads til Danmark
udtaler Jesper Hansen og fortsætter:
Jeg fik en fantastisk første dag, anden dag er jeg uheldig og der kom en sky for, lige da jeg skulle skyde. Jeg ser derfor ikke duen perfekt og det resulterede i to missere. I dag på tredjedagen skød jeg med hundrede procent kontrol og fik dermed mulighed for shoot off, finaleplads og OL plads. Og jeg tog OL-pladsen hjem til Danmark.
Skudserierne, der sikrede Jesper Hansen OL-kvalifikation, kan ses her...
Dagen i dag var helt ekstraordinært spændende for Danmark, da hele to skytter fra Dansk Skytte Union kvalificerede sig så langt som til shoot off om finalepladser i skeet herrer. Ud over Jesper Hansen var Emil Petersen med helt fremme og fik en meget fornem samlet 9-plads i turneringen.
Skudserierne der har bragt Emil Petersen helt frem til shoot off om finaleplads, kan ses her...
Det er fantastisk, at vi har to atleter blandt verdens 10 bedste her ved VM. Både Emil Petersen og Jesper Hansen gennemfører en rigtig god shootoff, men Jespers erfaring gav ham i dag pladsen i finalen. Og ikke mindst en OL-plads i Paris 2024 til Danmark.
udtaler sportschef Linda Andersson.
Verdensmesterskabet i skydning, der er en Dansk Skytte Unions og eliteskytternes vigtigste konkurrencer, fortsætter indtil d. 1. september. Følg med på ISSF-sports.org, se resultater her og se alle finaler live her.
For yderligere information kontakt venligst:
Sportschef Linda Andersson på Mobil +45 21 66 50 13 Mail: linda.andersson@skytteunion.dk
Generalsekretær Lars Green Bach på Mobil +45 29 35 25 03 Mail: lgb@skytteunion.dk
Pressekontakt Christina S. Lambach på Mobil +45 40 55 53 06 Mail: csl@essencius.dk
Vi er midt i et af de helt store events! International Shooting Sport Federation World Championship i Baku er godt i gang, og flere af de danske skytter har været på skydebanerne i dag.
Herrernes Skeet-konkurrence starter med danske fuldtræffere. Både Jesper Hansen og Emil Petersen rammer 25/25 duer i deres første serie. Også i næste serie rammer Jesper Hansen 25/25, og Emil rammer 24/25. Begge vores skeetskytter afvikler igen to serier af 25 skud i morgen og en enkelt serie lørdag formiddag inden finalen skydes kl. 13.15 dansk tid.
Finalen i herrernes 10m pistol er afsluttet i dag, hvor vores eliteatlet og pistolfører, Frederik Larsen, kom godt igen efter at skulle indstille sigtekornet på Bakus baner. Starten koster en ellers godt skydende Frederik finalepladsen, der ender på en 38. plads med en kvalifikationsscorer på 575 – 7 point fra den nærmeste kvalifikationsscorer.
Frederik Larsen udtaler om forløbet:
Starten var svær, og de første tre skud er ikke gode nok. Herefter får jeg godt styr på resten af den første serie. Det gode momentum fortsætter ind i anden serie, som går rigtig godt. I tredje og fjerde serie mangler jeg de sidste få procenter, hvilket koster point. Jeg kommer godt igen på femte og sjette serie, og afslutter oplevelsen med nogle gode skud.
Vinderen af herrernes 10m pistol blev kinesiske Bowen Zhang med en finalescorer på 244.3.
Følg med i morgen formiddag, hvor Rikke Ibsen og Nicklas Kildehøj kan skyde sig til finalen i riffel 10m mixed team, der afvikles kl. 9.15 dansk tid.
Held og lykke til de 9 danske VM-skytter!
Nu skydes International Shooting Sport Federation World Championship i gang i Baku. Verdensmesterskabet afvikles fra d. 14. – 1. september, og Danmark deltager med ni fantastiske skytter. I Aserbajdsjans hovedstad skal de kæmpe om finalepladser, medaljer og olympisk kvalifikation.
Vi er i Baku med et stærkt hold, som har vundet medaljer og nået afgørende finalepladser det seneste år. Vores skytter har opnået et højt niveau de seneste år, og nu er fokus på VM. Vi har en klar målsætning om at kæmpe med om finalepladser og metallet, og tror på vores chancer i en række discipliner, udtaler sportschef for Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark), Linda Andersson.
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) er begejstrede over skytternes forberedelse og chancer, og stemningen og spændingsniveauet er i top. Generalsekretær Lars Green Bach glæder sig over, at de ni skytter repræsenterer syv forskellige foreninger:
Det er en styrke for skydesporten, at eliteskytter udklækkes fra så mange klubber. Vi deler den stolthed og glæde, som vi kan mærke fra de lokale foreninger rundt i hele Danmark.
Den første finale, som Danmark kan kvalificere sig til, afvikles d. 17. august 2023. Her kan Frederik Larsen skyde sig til en finaleplads i pistol 10m herrer.
Hold derudover øje med d. 19/8, hvor der afvikles hele tre finaler med mulig dansk deltagelse. Herrernes skeet med Jesper Hansen og Emil Kjelgaard Petersen, kvindernes riffel 10m med Stephanie Laura Scurrah Grundsøe, guldvinder til Ungdoms OL i 2018, Rikke Mæng Ibsen som har været i flere finaler på World Cup og EM samt Anna Skade Nielsen, der blev nummer 5 på World Cup i Jakarta tidligere i år og endelig riffel 10m herrer, hvor Nicklas Højfeldt Kildehøj stiller op.
Den 27. august afvikles både herrer og damer riffel 300m hvor hhv. Carsten Brandt og Charlotte Jakobsen stiller op.
Alle kan følge med på Issf-sports.org fra 14. august, resultater ses her og alle finaler kan ses live her.
Billedtekst: Forberedelserne er i fuld gang ved VM i Baku. Her træner riffelskytterne Nicklas Kildehøj, Anna Nielsen og Stephanie Grundsøe.
De danske deltagere til VM i Baku:
Skeet herrer:
Jesper Hansen fra Svebølle. Klub: Københavns Flugtskytte Klub - Nummer 5 plus en national OL kvotaplads.
Emil Kjelgaard Petersen fra Vester Hjermitslev. Klub: Jetsmarks Sogns Jagtforening - Nummer 9 efter shoot off.
Pistol 10m herrer:
Frederik Larsen fra Aarhus. Klub: Skytteklubben DSB/ASF - Nummer 38 med 575 point.
Riffel 10m herrer:
Nicklas Højfeldt Kildehøj fra Fredericia. Klub: BPI - Nummer 22 med 628 point.
Riffel 300m herrer:
Carsten Brandt fra Rønde. Klub: Skytteklubben DSB/ASF.
Riffel 10m damer:
Rikke Mæng Ibsen fra Sunds. Klub: Ørre og Træhøje Skytteforening - Nummer 69 med 624,5 point.
Stephanie Laura Scurrah Grundsøe fra Jyllinge. Klub: Ballerup Skytteforening - Nummer 76 med 623,9 point.
Anna Skade Nielsen fra Søndersø. Klub: Særslev Skytteforening - Nummer 66 med 625 point.
Riffel 300m damer liggende:
Charlotte Jakobsen fra Østbirk. Klub: Skytteklubben DSB/ASF.
Riffel 50m 3x20 skud damer:
Rikke Mæng Ibsen - Nummer 19 med 584 point.
Stephanie Laura Scurrah Grundsøe - Nummer 21 med 584 point.
Riffel 50m damer liggende:
Stephanie Laura Scurrah Grundsøe - Nummer 13 med 622,2 point.
Riffel 10m mixed team:
Nicklas Højfeldt Kildehøj og Rikke Mæng Ibsen - Nummer 52 med 623,5 point.
Finaler med mulig dansk deltagelse
Dato |
Tidspunkt (dk) |
Disciplin og mulig deltager |
17/8 |
Kl. 10:45 |
Finalen i pistol 10m herrer med mulig deltagelse fra Frederik Larsen |
18/8 |
Kl. 9:15-11:45 |
Finalen i riffel 10m mixed team med mulig deltagelse fra Rikke Mæng Ibsen og Nicklas Højfeldt Kildehøj |
19/8 |
Kl. 10:45 |
Finalen i riffel 10m herrer med mulig deltagelse fra Nicklas Højfeldt Kildehøj |
19/8 |
Kl. 12:30 |
Finalen i skeet herrer med mulig deltagelse fra Jesper Hansen og Emil Kjelgaard Petersen |
19/8 |
Kl. 15:30 |
Finalen i riffel 10m damer med mulig deltagelse fra Stephanie Laura Scurrah Grundsøe, Rikke Mæng Ibsen og Anna Skade Nielsen. |
21/8 |
KL. 15:45-16.30 |
Finalen i riffel 50m 3x20 skud damer med mulig deltagelse fra Stephanie Laura Scurrah Grundsøe og Rikke Mæng Ibsen. |
23/8 |
Kl. 7:00-9:50 eller 8:30-9:20 |
Afvikling af riffel 50m damer liggende med Stephanie Laura Scurrah Grundsøe |
27/8 |
Kl. 7:00-8:00 |
Afvikling af riffel 300m herrer liggende med deltagelse af Carsten Brandt |
27/8 |
Kl. 9:00-10:00 |
Afvikling af riffel 300m damer liggende med deltagelse af Charlotte Jakobsen |
Der er VM 2023 i Baku den 14-28 august.
Følgende ni atleter er udtaget til at repræsentere Danmark.
Pistol 10 m herrer
Frederik udtages som top 8 atlet: Frederik skød 582 point ved vurderingsskydningen i Gundsølille, Han blev nr. 8 ved EM i Tallin med 581 point og nr. 7 ved World Cup i Bhopal med 580 point. Frederik satser meget hårdt på sin skydning.
Riffel 10 m dame + hold som fra VM indgår i den individuale konkurrencen
Rikke udtages som top 8 atlet: Hun har skudt 629,8-631,9 ved de 5 vurderingsskydninger som hun skudt. Til Swedish Cup skød hun 632,4 og 629,3 point og ved EM I Tallin skød hun 628,8 point.
Anna udtages som top 8 atlet: Hun var nummer 5 ved World Cup i Jakarta med 629,8 point. Ved de 5 vurderingsskydninger, som hun deltaget i, har hun skudt 629,8, 630,1 og 629,9 point. Til DM skød hun 629,1 point.
Stephanie Grundsøe udtages som holdatlet: Hun har skudt 627,6 point ved World Cup i Jakarta samt skudt 629,8 point ved Winter Air Guns, som er USA:s udtagelsestævne.
Alle tre damer satser meget hårdt på deres sport.
Riffel 10 m herrer
Nicklas udtages som top 15 atlet: Han har skudt 628,4 og 629,2 point ved vurderingsskydningen i Gundsølille. Ved EM i Tallin skød han 627,8 point. Nicklas satser meget hårdt på at blive den bedste i verden i skydning.
Riffel 10 m mixed team
Riffel 50 m 3x20 skud dame
Rikke udtages som top 8 atlet: Rikke vandt EM i sidste år, I år vandt hun bronze på World Cup i Jakarta.
Stephanie udtages som top 15 atlet. Hun har bland andet skudt 585 point på World Cup i Cairo.
Riffel 50 m 60 skud liggende dame
Stephanie udtages som top 8 atlet. Hun vandt sølv ved World Cup i Jakarta i denne disciplin.
Riffel 300 m 60 skud liggende dame:
Charlotte blev nr. 6 ved Europa Cup Danmark 2023 med 589 point.
Riffel 300 m 60 skud liggende herrer:
Carsten deltager i VM for niende gang. Carstens seneste resultater er en 4.-plads med 591 point og en 6.-plads ved Europa Cup Danmark. i 2022 vandt han guld for hold ved VM i Cairo sammen med Steffen Olsen og Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen.
Skeet herrer:
Jesper udtages som top 8 atlet: Han vandt World Cup i Lonato på tangeret verdens rekord med 125 træffer. Han blev også nr. 3 ved World Cup i Cairo med 123 træffer, nr. 7 ved World cup i Almaty med 121 træffer, samt deltog i shoot off om finalepladser ved World Cup i Doha med 122 træffere.
Emil udtages som top 8 atlet: Han blev nr 6 ved World cup i Rabat med 122 træffere, nr. 8 ved World Cup i Almaty med 121 træffere, samt deltog i shoot off om finale ved World Cup i Doha og European Games i Wroclaw.
Begge atleter satser meget hårdt på deres sport.
Jesper Hansen vandt i går guld i skeet ved ISSF World Cup 2023 i Lonato, Italien.
I en meget tæt og nervepirrende finale med seks stærke skytter fra USA, Finland, Egypten og Italien viste Jesper Hansen den nødvendige ro og styrke til at vinde World Cup-guldet. Sølvet gik til Tammaro Cassandro fra Italien, mens Eetu Kallioinen fra Finland fik bronze.
Den tre-gange olympiske mester Vincent Hancock måtte i dagens konkurrence tage til takke med femtepladsen.
I kvalifikationen var Jesper Hansen den eneste skytte, som fik 125 træffere ud af 125, hvilket er tangerende verdensrekord.
Jesper ligger nu nummer to på verdensranglisten.
Jesper fortæller efter den vellykkede konkurrence:
Det er en kæmpe forløsning endelig at vinde guld efter at have kæmpet med at finde de gode resultater den seneste tid. - Og tilmed at skyde 125/125 og tangere verdensrekord. Det har taget mig 24 år at ramme det på den internationale scene.
At det lige skulle være på Trap Concaverde jeg skulle skyde 125/125 og vinde guld, gør hele oplevelsen fuldendt. At få lov at skyde på finalebanen her, kan nok sammenlignes med at køre ind på Champs-Élysées efter at have vundet Tour de France, eller spille tennis på Centre Court ved Wimbledon.
Det er hjemmebanen for min største sponsor Beretta og baghaven til de største våbenfabrikanter i Europa – så ja det er kæmpestort.
Man kan vel roligt sige at jeg er glad og tilfreds.
Læs også DR's artikel om Jesper Hansen her...
Foto: Peter Sandfeld.
Riffelskytten fra Thisted Skytteforening skal forsvare de danske farver ved VM i Changwon, der foregår fra den 14. til 25. juli 2023.
Anne Nielsen (20 år) er regerende europamester på 10 m riffel. Ved VM skyder hun også i disciplinen 50 m riffel 3 x 20 skud.
Selvom hun bliver ene om at repræsentere Danmark, tager Anne Nielsen til Sydkorea med en god fornemmelse i kroppen.
”Jeg var også ene riffelskytte fra Danmark til EM i Tallinn i år, og det gik fint. VM er selvfølgelig noget større, men jeg hviler i et mindset om at én skal jo vinde. Det er i hvert fald min plan at gå ”all in” - og også turde tabe.”, udtaler Anne Bakke Nielsen.
Anne er regerende Europamester i riffel 10 m, som hun skød hjem med 626,3 point i den indledende skydning og 258,9 point i ranking matchen, som hun også vandt. Guldmedaljematchen vandt hun med 17-15. Udover EM har hun i år også skudt 627,1 og 627,4 point til hhv. vurderingsskydningen og Gundsølille Open samt 625,8 til Denmark Open Air.
”Det er alle top 15 resultater på VM-niveau, som er vores udtagelseskriterier. Derudover Anne er en skytte med et godt fokus, stor vilje og ben i næsen, som vil kunne håndtere et stort VM med mange indtryk og stadig kunne skyde op til sit bedste.”, forklarer Linda Andersson, Sportschef i Dansk Skytte (Skydesport Danmark).
Og fortsætter:
”Emma Koch skød et flot top 8 resultat ved Junior World Cup i Suhl i juni måned og før det 626,8 point ved World Cup i Jakarta, men har valgt at tage en pause fra konkurrence hen over sommeren og er derfor ikke aktuel for udtagelse til VM. Dernæst har vi Katrine Christensen (riffel) og Michelle Wehage (pistol), som lige nu ligger på et top-30 niveau udenfor udtagelseskravene. De har potentiale, er i god udvikling og vil med endnu mere hårdt og målrettet arbejde i fremtiden også kunne nå de store mesterskaber.”
Elitesport handler også om tid og penge. Derfor skal der også lyde en stor tak til Anne Bakke Nielsens lokale sponsorer, som er med til at gøre det muligt for Anne at skyde på eliteniveau og repræsentere Danmark ved ISSF Junior VM i Sydkorea:
• Trinava Danmark
• RSM Danmark (Thisted)
• Thisted Kommunes Eliteidrætsråd
For yderligere information og pressekontakt:
Linda Andersson, Sportschef i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) - (+45) 2166 5013.
Stephanie Grundsøe og Steffen Olsen fik onsdag en flot 4. plads i riffel 50m Mixed hold.
Holdet består af: Jesper Hansen, Emil Petersen, Frederik Larsen, Nicklas Kildehøj, Rikke Mæng Ibsen, Anna Nielsen, Stephanie Grundsøe og Steffen Olsen.
Torsdag den 22. juni
Fredag den 23. juni
Lørdag den 24. juni
Søndag den 25. juni
Mandag den 26. juni
Onsdag den 28. juni
Torsdag den 29. juni
Det danske hold til European Games i Polen er udtaget. Danmark rejser afsted med 98 atleter i 16 idrætsgrene, hvor skydesporten deltager med otte skytter. I Polen skal atleterne kæmpe om metal, hæder og olympisk kvalifikation.
Sportschef Linda Andersson fortæller:
Vi rejser til European Games med et stærkt hold som har vundet både medaljer og finalepladser i løbet af det seneste år. Derfor er vores målsætning at vinde medaljer til Danmark. Lige nu finsliber vi formen på vores træningslejr i Århus for riffel og pistol og for skeet i Capua, Italien, så vi kommer så godt forberedte som muligt for at kunne opfylde denne målsætning.
En af de atleter, der i Polen går efter at sikre en OL-kvalifikation, er skeetskytten Jesper Hansen.
Det kan blive en meget vigtig skydning for mig. Ambitionen er helt klart en finaleplads, og så må vi se derfra. Jeg har planlagt min træning, så min form peaker til European Games og til VM lige bagefter, hvor der er mange OL-pladser på spil,” siger Jesper Hansen, der forsøger at kvalificere sig til sit fjerde OL i træk.
Skeet herre
Pistol 10 m herre
Riffel 10 m herre
Riffel 10 m Dame
Riffel 10 m dame hold
Riffel 10 m mixed hold
Riffel 50 m 3x20 dame
Riffel 50 m 3x20 dame hold
Riffel 50 m 3x20 herre
Riffel 50 m 3x20 mixed hold
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har fire skytter som skal i aktion ved Junior World Cup Sühl 2023 i Tyskland den 1. - 9. juni 2023.
Den første som skal i konkurrence er pistolskytten Michelle Wehage på lørdag den 3. juni kl. 9.00.
Pistol 10m individuel:
• Michelle Wehage, Nykøbing Sjælland Skytteforening
Riffel 10m individuel og team:
• Anne Bakke Nielsen, Thisted Skytteforening
• Emma Koch, Ballerup Skytteforening
• Kathrine Christensen, Ballerup Skytteforening
Lørdag den 3. juni
09:00 - 10:15: Pistol 10m Dame junior - Skydehold 1
11:00 - 12:15: Pistol 10m Dame junior - Skydehold 2
13:30: Finale Pistol 10m Dame junior - (Se det live kl. 13:25)
Mandag den 5. juni
13:15 - 14:30: Riffel10m Dame junior - Skydehold 1
14:00 - 15:15: Riffel10m Dame junior - Skydehold 2
15:45 - 17:00: Finale Riffel10m Dame junior - (Se det live kl. 17:25)
Til stævnet deltager Erik Skovmand og Jens Møllenberg som holdledere for henholdsvis riffelskytter og pistolskytte.
Vi glæder os til at følge de fire skytter ved WC for juniorer i Sühl.
Torsdag den 18. maj 2023 sender Aktivitetskomiteen for ISSF Riffelskydning i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) 4 unge skytter til Rottne, Sverige for at forsvare de danske farver i European Youth League.
Skytterne har kvalificeret sig til deltagelse via deres skydning ved Gundsølille Open i januar. Stævnet i Sverige er en kvalifikation til den endelige finale der foregår i Estland til oktober.
I kvalifikationen deltager 5 lande: Danmark, Sverige, Norge Finland og Estland. De tre bedste hold går videre til finalen.
Det danske hold består af to piger og to drenge alle under 18 år.
Johanne Petra Skaarup Ditlevsen. Johanne er 17 år og fra oprindelig fra Fyn. Hun bor nu i Viborg og går i 1g på Viborg Katedralskole. Hun er tilknyttet Udviklingscenter Viborg, og skyder for Viborg Skytte Forening.
Maja Westergaard Pedersen er 17 år og oprindelig fra Tebstrup i Østjylland. Hun bor nu i Sjävsø i Sverige, hvor hun går i 2g på skyttegymnasiet. Hun er tilknyttet Talentcenter Syd og skyder for BPI.
Elmer Emil Wagner er 16 år og fra Odden. Han bor i Næstved, hvor han arbejder for en tagdækker. Han er tilknyttet Talentcenter Øst og skyder for Ballerup Skytteforening. Elmer deltog også i European Youth League sidste år.
Matias Kjertan Ligaard er 17 år og fra Skødstrup. Han går i 2g på Egaa Gymnasium. Matias er tilknyttet Talentcenter Vest og skyder for DSB/ASF. Matias deltog også i European Youth League sidste år.
Med til stævnet i Sverige har de fire skytter holdleder Alexander Helleskov, der selv er erfaren skytte og træner i Trehøje Skytteforening.
Johanne Petra Skaarup Ditlevsen | Matias Kjertan Ligaard | |
Maja Westergaard Pedersen | Elmer Emil Wagner |
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) har udtaget fire skytter til Junior World Cup Sühl 2023 i Tyskland den 1. - 9. juni 2023.
Michelle Wehage, Nykøbing Sjælland Skytteforening
Michelle udtages til Junior World Cup, Suhl, på baggrund af flotte stabile præstationer i de primære vurderingsstævner til Junior World Cup i Suhl (565, 564, 565, 566, 567, 563, 560) suppleret med en flot og fremadgående udvikling gennem de seneste år. På denne baggrund udtages Michelle til at repræsentere dannebrog ved den kommende junior World Cup på et realistisk top 8 – top 15 niveau.
Anne Bakke Nielsen, Thisted Skytteforening
Anne udtages til Junior World Cup, Suhl, på baggrund af flotte stabile præstationer i de primære vurderingsstævner til Junior World Cup i Suhl (625.1, 627.1, 627.4, 625.8, 624.0, 622.5). Disse stabile præstationer suppleret med EM Guld og en flot og fremadgående udvikling gennem de seneste år. På denne baggrund udtages Anne til at repræsentere dannebrog ved den kommende junior World Cup på et realistisk top 8 – top 15 niveau.
Emma Koch, Ballerup Skytteforening
Emma udtages til Junior World Cup, Suhl, på baggrund af flotte stabile præstationer i de primære vurderingsstævner til Junior World Cup i Suhl (623.4, 624.6, 623.6, 624.0, 624.9, 625.3) suppleret med flotte internationale resultater ved senior konkurrencer. På denne baggrund udtages Emma til at repræsentere dannebrog ved den kommende junior World Cup på et realistisk top 8 – top 15 niveau.
Kathrine Christensen, Ballerup Skytteforening
Kathrine udtages til Junior World Cup, Suhl, på baggrung af flere fine præstationer i de primære vurderingsstævner til Junior World Cup i Suhl (bl.a. 624.4, 622.6 og 623.3). Med disse præstationer og en flot og fremadgående udvikling gennem det seneste år, udtages Kathrine til at repræsentere dannebrog ved den kommende junior World Cup på et realistisk top 15 niveau.
Flere atleter var med i det tætte opløb omkring udtagelsen til Junior World Cuppen. Alle udtagelser er foretaget ud fra de objektive og subjektive retningslinjerne fastsat i vurderingsmanualerne.
Til stævnet Erik Skovmand og Jens Møllenberg deltager som holdledere – Tusind tak til dem for at støtte op omkring vores danske atleter.
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) holdt fredag reception for indvielsen af Dansk skydnings Olympiske Wall of Fame.
Der deltog omkring 25 personer, der nød bobler og en let anretning med godt humør..
Blandt gæsterne var Kjeld Rasmussen, OL-guldmedaljevinderen fra 1980.
Kjeld Rasmussen var, da han vandt sin OL-guldmedalje, maskinarbejder ved B&W, og han blev kendt for sin afslappede stil under OL-konkurrencen, hvor han stillede op i forvaskede cowboybukser og en ternet bøllehat.
Kjeld Rasmussen husker OL-konkurrencen tydeligt og også al spændingen.
Han fortæller:
Jeg husker omskydningen som meget spændende og intens. Vi var fem skytter, som havde 196 træffere ud af 200, og to skulle ud.
Vi var tre som ramte alle 25 duer og så skulle guld, sølv og bronze skulle fordeles. Jeg skød igen 25 duer og vandt guldet over svenskeren Lars-Göran Carlsson, som fik 24 træffere og cubaneren Roberto Castrillo, som skød 23. Det var en dejlig dag.
Regeringen foreslår at forlænge Team Danmarks kompensationsordning med et årligt beløb på 4,3 mio. kr. frem til og med 2026. Det fremgår af regeringens forslag til en finanslov for 2023.
Det blev mødt med stor undren og bekymring blandt eliteatleterne, da Team Danmark pludselig og mod forventning måtte konstatere, at dansk eliteidræt stod til at miste millioner i det tidligere finanslovsforslag. Derfor er der glæde over, at regeringen har lyttet og nu forlænger kompensationsordningen til og med 2026.
EM 2023 i Tallinn, Estland er slut. Danmarks bedste resultat er Anne Nielsens flotte guldmedalje i riffel 10 m damejunior og Frederik Larsens finaleplads i pistol 10 m herrer.
Program: (Dansk tid)
Tirsdag 7. marts
Onsdag 8. marts
Fredag 10. marts
Lørdag 11. marts
Søndag 12. marts
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) kan i samarbejde med Team Danmark præsentere
landsholdstilbuddet: Udviklingsgruppen.
Udviklingsgruppen er et træningstilbud der er tiltænkt ambitiøse og dygtige junior og
senior atleter. Formålet er at sikre fortsat udvikling af de atleter der er ”fanget” i overgangen fra
juniorlandsholdet til landsholdet. For at sikre udviklingen af disse skytter, er Udviklingsgruppen et træningstilbud, som skal supplere den daglige træning i atletens talent- eller udviklingscenter.
Skeet:
Riffel:
Pistol:
Bronzemedalje til Rikke Mæng Ibsen i riffel 50m 3 x20 Dame og sølvmedalje til Stephanie Grundsøe i riffel 50 m 60 skud liggende Dame.
Frederik Larsen (DSB/ASF) stiller op i pistol 10m herrer. Emma Nørholm Koch (Ballerup) og Anna Skade Nielsen (Særslev) stiller op i riffel 10m Dame. Mens Rikke Mæng Ibsen (Trehøje) og Stephanie Grundsøe (Ballerup) stiller op i både riffel 10m Dame, riffel 50m 60 skud liggende og riffel 50m 3x20 Dame.
Anna Skade Nielsen kom i finalen i riffel 10m ved World Cup i Jakarta. Hun fik en fjerde plads i kvalifikationen med 629,8 point.
I finalen blev Anna nr. fem. Stort tillykke Anna.
"Super glad for dagens resultat, sidste år synes jeg det var gang på gang, at det var ligeved og næsten, så virkelig dejligt at starte årets store konkurrencer sådan. Jeg er dog lidt ærgelig over at jeg ikke kunne hive en medalje med hjem i finalen, når jeg var så tæt på. Det var udfordrende med gulvet og varmen, men jeg havde heldigvis også en masse gode skud, som jeg lærte af”, udtaler Anna efter finalen.
Stephanie Grundsøe blev nr. 10 i kvalifikationen med 627,6 point.
Emma Koch blev nr. 13 i kvalifikationen med 626,8 point.
Rikke Mæng Ibsen blev nr. 19 med 626,1 point.
Frederik Larsen blev nr. 18 med 570 point i pistol 10 m herre ved World Cup i Jakarta.
Efter kvalifikationen fortæller Frederik: "World Cup i Indonesien blev ikke som håbet, desværre. Jeg var klar med gode prøveskud, men får aldrig fat i den rigtige stime under skydningen, og får aldrig rigtigt hul på 10eren".
Stephanie fik sin flotte 2. plads med 620,7 point.
“En sjov men udfordrende liggende skydning i dag. Vinden var tricky, men jeg fik godt styr på den til sidst. Det var super fedt at have en ekstra konkurrence i programmet som forberedelse til 3x20 konkurrencen om 2 dage - og så er det jo også lækkert at få en medalje med hjem", fortæller Stephanie.
Rikke Mæng Ibsen blev nr. 6 med 618,1 point.
"i dag skulle bruges som træning frem mod 3x20 konkurrencen på fredag. Synes jeg havde en fin skydning og fik en masse nyttige informationer med her fra.", fortæller Rikke efter kvalifikationen.
02:00 - 03:30: Riffel 50m 3x20 Dame
Rikke Mæng Ibsen og Stephanie Grundsøe
Rikke skyder sig til en flot 3. plads ved finalen og ender med en total på 602,0 point.
Efter finalen fortæller Rikke:
En bronze ved årets første World Cup må man hvis ikke klage over. Det var en virkelig hård finalen, men ekstrem varme og en vind der næsten var umuligt at læse og kontrollerer. Men jeg er glad for at det lykkes mig at holde fokus og tage en bronze medalje med hjem til Danmark🇩🇰
Tak til alle dem som har fulgt med hjemme fra Danmark, det betyder utroligt meget for alle os skytter.
Den 5.-13. marts afholdes årets EM i Riffel og Pistol 10 m i Tallin.
Efter World Cup i Jakarta er hele holdet til EM 10 m nu udtaget.
Holdet til EM i Tallin er:
Riffel 10 m dame
Rikke udtages på realistisk top 8. På de primære vurderingskonkurrencerne har hun skudt 629,1, 629,8 samt 630,5 point. På de sekundære konkurrencerne har hun blandt andet skudt dansk rekord på Swedish cup med 632,4 point samt 628,7, 629,4 og 629,3 point ved LF open og Swedish cup.
Anna Nielsen udtages også på en realistisk top 8. På de primære vurderingskonkurrencerne har hun skudt 629,8, 629,2 samt 628,5 (På VM i Cairo).
Begge atleter satser meget hårdt for at komme i finale og vinde medalje til EM.
Emma Koch skød fine 626,8 point ved World cuppen i Jakarta og dermed bliver hun den 3. atlet i vores gode damehold i riffel 10 m.
Riffel 10 m herrer
Nicklas Kildehøj, BPI
Nicklas udtages på en realistisk top 8-top - 15 niveau. På de primære vurderingskonkurrencerne har han skudt 629,2, 628,4 og 628,3. På VM i Cairo skød han 626,8 og på de sekundære konkurrencerne har han skudt 630,3, 628,8 og 630,2. Han er en atlet som satser og træner meget hårdt for at komme i finale til EM.
Riffel 10 m damejunior
Anne Nielsen, Thisted Skyttekreds.
Anne udtages på en realistisk top 8 - top 15 niveau. Anne har skudt flot og stabilt ved de primære vurderingskonkurrencer (625.1, 627.1, 627.4), samt ved Swedish Cup (624.7, 624.3). Disse stabile præstationer suppleres med en flot og fremadgående udvikling i de seneste år. Anne er en dedikeret og seriøs atlet, som er udvalgt til at repræsentere dannebrog, samtidig med at hendes kommende EM skal være en videreudvikling på hendes indsamling af international erfaring.
Pistol 10 m herrer
Frederik Larsen, DSB/ASF.
Frederik udtages på realistisk top 15. Han har ikke skudt så mange konkurrencer på det seneste, men skød 582 point på den primære vurderingsskydning i Gundsølille (hvilket er et realistisk top 8 resultat). På VM skød han 573 point. Frederik satser og træner meget hårdt for at komme i finale til EM.
Pistol 10 m damejunior
Michelle Wehage, Nykøbing Sjælland Skytteforening
Michelle udtages på en realistisk top 8-top 15 niveau. Michelle har skudt flot og stabilt ved de primære vurderingskonkurrencer (565, 564, 565, 566). Disse stabile præstationer suppleres med en flot og fremadgående udvikling gennem de seneste år. Michelle er en dedikeret og seriøs atlet med flotte præstationer i bagagen. Derfor er hun udvalgt til at repræsentere dannebrog ved det kommende EM.
Elitearbejdet i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) er opdelt i to grupperinger; Team Danmark Udviklingsgruppe og Team Danmark Elitegruppe.
Formålet med disse grupperinger er at målrette de trænings- og ressourcemæssige indsatserne, så vores atleter i Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) kan understøttes bedst muligt i deres rejse på vejen til verdensklasse.
Der er netop udviklet nye udtagelsesmanualer, som understøtter denne gruppering.
Ny rekord er netop blevet anmeldt og godkendt.
Rekord dato: 3. Januar 2023
Årsag/sted: Swedish Cup 2023, Sävsjö Skyttecenter, Sverige:
Skydedisciplin: 10m luftgevær
Skyde Art: Individuel
Skytte: Rikke Mæng Ibsen, Trehøje Skytteforening
Klasse: Dame
Rekord: 632,4 point
Tidligere rekord havde Stine Nielsen Særslev Skytteforening med 631,6 point.
Efter et velafholdt møde i arbejdsgruppen ”International Konkurrenceskydning i de Olympiske Skydediscipliner” (IKOS), er udtagelsesmanualen for de olympiske skydediscipliner for 2023 klar.
Her kan du læse hvordan man kommer i betragtning til de forskellige landshold, samt hvordan man bliver indstillet til optagelse i Team Danmark Udviklingsgruppe og Team Danmark Elitegruppe.
Danmark fik to fine medaljer lørdag til Jesper Hansen, skeet og Rikke Mæng Ibsen, riffel 50m 3 positioner damer.
Flot guldmedalje til Jesper Hansen
Jesper vandt semifinalen over Vincent Hancock fredag.
Bagefter udtalte Jesper Hansen:
At møde Vincent er altid en udfordring. Men det var en rigtig god semifinale, hvor jeg havde fokus på opgaven. Jeg gik nogle gode starter som gav mig en plads i guldmatchen.
I guldmatchen i dag lørdag vandt Jesper Hansen over Luigi Lodde fra Italien med 7 point ud af 10. Efter kampen sagde Jesper:
Banen i Cairo i dag var meget udfordrende med et skarpt men og vekslende sollys og vind, som gjorde at lerduerne blev trykket ned. Men jeg holdt mig til min plan hele vejen igennem skydningen, så godt, at jeg først ikke forstod at jeg havde vundet Golden Tagget. En rigtig god afslutning på denne meget lange 2022 sæson.
Flot bronzemedalje til Rikke Mæng Ibsen
Rikke Mæng Ibsen er i finalen i riffel 50m 3 positioner Damer med en femte plads i kvalifikationen og score på 590. Rikke udtaler:
Er så glad for at være videre til finalen på lørdag. Det var en rigtig god skydning i dag, der var en masse nerver som lige skulle under kontrol, men da jeg fik det så kørte det.
Rikke vinder en bronzemedalje i riffel 50m 3 positioner dame efter en imponerende ståskydning.
Rikke udtaler efter finalekampen:
Mega fedt at komme hjem med en bronze medalje ved årets sidste konkurrence. Det var ikke lige min finale i de knælende, men kom godt efter det og hentet en masse i de stående. Det har været et rigtig god stævne og nu bliver det godt med lidt juleferie fra skydning.
Stort tillykke til begge skytter!
I weekenden 25. – 27. november deltog 127 riffelskytter i LF Open 2022 i Eskildstrup Hallen.
Det er 13. og sidste gang stævnet afholdes, da arrangørerne, Tingsted Skytteforening og Loland-Falster Skytteforbund, ønsker at stoppe mens stævnet er en succes.
Stævneleder Mikael Green fortæller om starten:
Vi ville arrangere et stævne, hvor juniorskytter kunne komme og opleve et internationalt stævne. Vi startede i en uopvarmet lagerhal med 50 junior- og seniorskytter i frostvejr. Det gik ikke i længden, så året efter flyttede vi til Eskildstrup, hvor vi har holdt stævnet siden.
Vi løb det i gang i løbet af 3-4 år og fik fornemmelsen af at vi havde fat i det rigtige. I starten var stævnet i en hal, men da vi passerede 100 deltagere, tog vi nummer to hal i brug. Når skytterne tog afsted efter stævnet, var det altid med et ”Vi ses næste år”.
Mikael fortsætter med at fortælle om beslutningen om at stoppe stævnet:
Vi har vendt beslutningen om at stoppe grundigt i arrangørgruppen, og der er især to grunde til at det i år er sidste gang med LF Open. Det ene er, at vi gerne vil stoppe mens det går godt, så vi kan huske tilbage på de gode år, og ikke har den fornemmelse at vi skulle have stoppet for to år siden. Den anden er at gruppen af frivillige bliver færre og det er svært at rekruttere nye. Gruppen af 25-45-årige bliver mindre i foreningen, så det må være nu at vores engagerede og trofaste frivillige får lov at gå på frivilligpension. Vi har haft 13 gode år sammen om LF Open.
En af deltagerne ved LF Open 2022 var Matias Ligaard på 17 år, som skyder for DSB/ASF og træner i Trehøje og Ørre i Talentcenter Vest. Matias deltog i LF Open for anden gang. Matias fortæller:
Jeg kan godt lide dette stævne for her er masser af mennesker og konkurrence, så jeg skal gøre det godt for at komme på podiet. Samtidigt har jeg gennem det sidste år fået venner fra andre lande og her er der god lejlighed til at møde sine gode venner. Næste større stævne for mig bliver Swedish Open i januar, som jeg deltager i for første gang.
Deltagere fra Danmark: Jesper Hansen, Skeet og Rikke Mæng Ibsen, Riffel 10m luft Damer og Riffel 50m 3 positioner Damer.
Onsdag den 30. november
Torsdag den 1. december
Fredag den 2. december
Lørdag den 3. december
VM i Osijek blev den sidste konkurrence med Tore Brovold som landstræner for det Danske skeet team p.g.a at Tore ønsker at vare mere hjemme med sin familie i Norge.
Det er med et tungt hjerte som Tore opsiger sin stilling som landstræner.
- Det har sportsligt varet mange opturer, men også nedturer som også hører indenfor idrætten. Det har varet mange møder med genuint intresserede mennesker som virkelig vil noget med udviklingen af Dansk Skytte Union og dess udøver men der har også varet udfodringer opp mod skydemiljøet i Danmark. Jeg vil gerne sige tak til alle de mennesker som gerne ønsker at bygge op noget i Danmark. Det skal i fortsætte med, I gør et kæmpearbejde som instruktører, trænere, sportschef og skytter – fortsæt at lære af hinanden. Tak for at jeg fik møde jer alle. I skal hvede at jeg lært meget af de samtaler og møder som vi havet. Fortsæt det gode arbejde som I gør for skydesporten, hilser Tore Brovold.
Tore kommer nu at arbejde som freelance træner. Han kommer ikke at vare så meget ude på stævner uden kommer at arbejde mere med træning af nogle atleter.
- Som sportschef er jeg selvklart meget ked af at Tore stopper som landstræner da han er et teknisk geni og har givet så utroligt meget til vores atleter. Der findes ikke nogen som verkligen tænker igennem hvilken løsning som er den bedste for respektive atlet som Tore gør. Samtidlig er jeg glad for Tores skull da jeg ved det er den bedste beslutning for hans liv. Vi ønsker dog sige et af hjertet stort tak til Tore som verklig har givet det hele under sine nesten 3 år i Dansk Skytte Union, siger Linda Andersson.
”Riffelkomiteen siger Anni tusind tak for al den tid og energi, som hun har investeret i unge talentfulde atleter, trænerkollegaer samt sporten i det hele taget. Anni efterlader nogle store sko at udfylde - hvilket vi siger tusind tak for", udtaler Poul Lamhauge på vegne af aktivitetskomiteen for ISSF Riffelskydning.
Anni har i en årrække haft en betydende rolle i udviklingen af flere af de talentfulde riffelskytter der, den dag i dag, præger den nationale- og internationalescene.
”Jeg har haft nogle gode år som landstræner og i den forbindelse mødt nogle fantastiske unge skytter. Det har glædet mig, når de har opnået succes på skydebanen, men også andre steder i livet. Trivsel har altid haft min største fokus”, udtaler Anni i forbindelse med beslutningen om at stoppe som Juniorlandstræner.
”Anni har som Juniorlandstræner haft et stort aftryk på både sporten og atleterne. Hendes væsen, coaching evner samt tilgang til sin trænergerning vil blive savnet hos atleter, aktivitetskomiteen for ISSF riffelskydning og Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) i det hele taget. Vi er virkelig taknemmelige for alt den energi og tid Anni har investeret i sporten og atleterne og ønsker hende ”god vind” frem over”, udtaler Jarl Venneberg Jakobsen på vegne af Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark).
Steffen Olsen og Stephanie Grundsøe vinder med 17-9 bronzematchen mod Ukraina i riffel 50 m mixed team på EM i Wroclaw.
Både guld og sølv gik til Norge.
"De indledende kampe gik som håbet og forventet i den forstand at der var styr på knælende og liggende. Især i første runde, fordi vinden tog til inden anden. Jeg havde i alle mine skydninger hernede, en af de baner op ad en væg hvor det var svært at se vind hvilket var tydeligt at se på resultatet i anden rundes liggende. Stående var ok stabile og resultatet er ok, vinden taget i betragtning. Bronzekampen gik forrygende, selv om vi tabte de første 2 runder var der aldrig tvivl for mig. Det er en luksussituation både at havde tillid til egne evner i knælende og til Stephanies evner i stående, i en grad hvor det er muligt at bevare ro og overblik" siger Steffen efter bronzematchen.
"Det var virkelig fedt at skyde mix med Steffen, specielt også for at prøve kræfter med en anden struktur end den traditionelle 3x20. Jeg havde en super god følelse i dag, og det er bare fedt at se, at mine mange timer på skydebanen bærer frugt” fortsatte Stephanie.
Det er muligt at se bronzematchen her...
Stort tillykke til Steffen og Stephanie!
Eliteatlet Rikke Mæng Ibsen skød sig i går helt til tops ved europamesterskaberne i Polen og er ny europamester i riffelskydning i disciplinen 50m 3 positioner 3x20 skud.
Hun vandt over tjekkiske Veronika Blazickova i Gold Medal Match.
Derudover sikrede Rikke sig også Danmarks første kvoteplads i skydning til OL i Paris 2024!
DR har denne nyhed om den nye europamester.
Dansk Skytte Union (Skydesport Danmark) ønsker Rikke Mæng Ibsen stort tillykke med Europamesterskabet og Dansk OL kvota plads til Paris 2024.
Holdet til VM i Cairo er nu udtaget og det er 12 stærke atleter som rejser til Cairo for at konkurrere om medaljer til Danmark.
"Det er et stærkt hold som vi sender til VM i Cairo. Atleterne har i løbet af året forberedt sig med meget hård og god træning sammen med deres landstræner. Frederik Larsen har desuden været på flere ture i Italien for at træne sammen med det Italienske landshold. Vi ved, at de nu er godt rustede til at have en god chance til at komme i finalen og vinde medaljer på VM", udtaler sportschef Linda Andersson.
Pistol 10 m herrer:
Riffel 10 m herrer:
Riffel 10 m damer:
Riffel 10 m mixed team:
Riffel 10 m dame, hold:
Riffel 50 m 3x20 skud herrer:
Riffel 50 m 3x20 skud damer:
Riffel 50 m 3x20 mixed team:
Riffel 50 m 60 skud liggende herrer:
Riffel 50 m 60 skud liggende damer:
Riffel 300 m 3x20 skud herrer:
Riffel 300 m 3x20 skud herrer hold:
Riffel 300 m standardriffel 3x20 skud herrer:
Riffel 300 m 60 skud liggende herrer:
Riffel 300 m 60 skud liggende damer:
Riffel 300 m liggende mixed team:
Carsten Brandt, Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen og Steffen Olsen vinder holdkonkurrencen på riffel 300m 60 skud liggende.
Det betyder at de kan kalde sig for verdensmestre. Verdens BEDSTE liggende hold!
De vandt guldkampen 10-16 over Schweiz.
I kvalifikationen blev danskerne også etter med 1788 point, hvor Jens-Ulrik og Steffen hver skød 597 og Carsten skød 594.
Den ældste del af det nye verdensmesterhold, Carsten Brandt, har dette at sige:
"For mig er det her virkelig kulminationen af lang tids arbejde, i særdeleshed med Lapua Cup (serie af 300m stævner i Aarhus), hvor vi har arbejdet meget med at udbrede 300m skydning i Danmark. Samtidig er jeg utrolig glad for den dialog vi havde på holdet. Den var åben og ærlig, klart med til at bringe os til guldet".
Tirsdag har bød på mange forskellige ting på banen i Kairo. Det altoverskyggende var Steffen Olsens præstation, der ledte til at han blev Verdensmester i riffel standard gevær på 300m med 591 point.
"Jeg leverede en god skydning i dag, her havde jeg fokus på at få skudt hurtigt før det begyndte at blæse op, selvom hastighed ikke plejer at være et problem. Det er altid en fantastisk følelse, at stå øverst på skamlen og høre nationalsangen blive spillet for en, det er der intet der kan slå"- Steffen Olsen.
Læs DR's nyhed om Steffens guldmedalje her...
Sammen med klubkammeraten fra Ballerup Skytteforening, Stephanie Grundsøe, udgør han et af vores to Mixed Team Danmark i riffel 50m 3 position Mixed Team. De vandt sammen bronze ved det nyligt afholdte EM i Polen og her ved VM i Cairo vandt de en flot sølvmedalje med 878 point i del 1 og 534 i del 2.
Steffen stillede også op i riffel 50 m 3x20 skud, hvor han er #80 på ISSF-verdensranglisten. Ved VM blev han nummer 9 med 590 point.
Steffen Olsen skød også 50 m 60 skud liggende, hvor han leverer et resultat i verdensklasse på 590, desværre var det lige præcis ikke nok til en finale, Steffen må derfor glæde sig over en god skydning og en 9. plads.
Steffen skulle hurtigt i kamp igen tirsdag. Denne gang i selvskab med Jens-Ulrik Ladekjær-Mikkelsen og Jesper Langhoff Pedersen, her var der tale om 300m 3 positioner med frigevær. Steffen bliver her bedste dansker med 581 og en 14. plads. Jesper bliver nummer 22, med et resultat på 576, mens Jens-Ulrik bliver nummer 27, med et resultat på 568.
Efter en brav kamp mod Norge, må det danske mix-par se sig slået. En fremragende præstation igennem hele konkurrencen, ender med en velfortjent sølvmedalje i riffel 50m 3 position Mixed Team.
At opgradere bronze medaljen fra EM til en sølv medalje til VM i samme disciplin er en crazy oplevelse. Mix øvelsen er et marathon, som bliver til en sprint, så det er med at holde hovedet koldt hele vejen, og det gjorde vi begge. Jeg er så glad og stolt, lød det fra Stephanie Grundsøe finalekampen, der ender hendes deltagelse ved VM på en fremragende måde.
Her stiller Danmark med et stærkt hold bestående af debutanter og meget garvede atleter. De første danskere, der skal i ilden, er juniorerne.
Landstræner Elham Hashemi Masoumi og sportschef Linda Andersson har udtaget skytter til EM Wroclaw i riffel 50m 3×20, team og mixed team.
Her kan du se hvem der er udtaget og læse Lindas kommentarer.
3×20 women + team
Rikke Ibsen, Trehøje Skytteforening.
Stephanie Grundsøe, Gundsølille Skytteforening
Josephine Laursen, Viborg Skytteforening
Rikke og Stephanie udtages som realistisk top 15.
Rikke vandt world cuppen i Baku i maj. Hun har desuden skudt 590 point på masters samt 587 point på world cup finalen i Wroclaw i efteråret.
Stephanie har skudt 588 point på masters/vurderingskonkurrence samt 586 point på vurderingskonkurrence i Viborg. Hun har desuden skudt 588 i eliminationen på world cuppen i Baku og var no 8 på Word cuppen i Rio de Janeiro med 584 point.
Josephine udtages som holdatlet. Hun er en ung meget lovende atlet som har skudt 585 point på masters/vurderings konkurrence og 584 point på vurderings konkurrence i Viborg.
3×20 men
Esben Jakobsen, Særslev Skytteforening
Steffen Olsen, Ballerup Skytteforening
Både Esben og Steffen udtages som realistisk top 15.
Esben har skudt 589 point på masters/vurderingskonkurrence samt 584 på vurderingskonkurrence i Viborg i udfodrende vejr. Esben er en meget ambitiøs atlet som satser hårdt på sin skydning.
Steffen Olsen har skudt 586 point på vurderingsskydning i Viborg samt 584 point på masters i Århus. Landstræner Elham Hashemi Masoumi vurderer at med den niveau som Steffen har nu og med den erfaring som han har, der han udvist stærke præstationer på tidligere mesterskab, så kan han med en go plan frem til EM leverer et rigtig godt resultat der.
3×20 Mixed team
Rikke Ibsen-Esben Jakobsen
Stephanie Grundsøe-Steffen Olsen
Jesper Hansen og Emil Kjeldgaard Petersen deltog i ISSF World Cup i Rabat, Marokko.
Fredag den 13. januar:
Begge drenge starter 1. serie kl 11.10
Jesper fik 24 træffere og Emil fik 23 træffere.
2. serie skyder de kl. 13.20
Jesper fik 23 træffere og Emil fik 25 træffere.
Lørdag den 14. januar:
Jesper og Emil skyder 3. serie kl. 10.35 og 4. serie kl. 12.50
Emil Kjeldgaard skød 49 ud af 50 duer og har 97 træffere. Jesper Hansen skød 48 og har 95 træffere.
Søndag den 15. januar:
5. serie skyder Emil kl. 11.10 og Jesper kl. 11.45.
Jesper Hansen fik fuldt hus, da han skød 25 ud af 25 duer i 5. og sidste serie. Jesper sluttede på en 18. plads og havde i alt 120 træffere ud af 125
Efter et resultat på 122 og en shoot-off er Emil videre til finalen.
Her sluttede Emil på en sjette plads.
"Meget glad for at få så god en start på sæsonen, især med tanke på hvordan træningsindsatsen har været her i vinterhalvåret.
Med dette resultat håber jeg at det bliver startskuddet på en god sæson.
Selvfølgelig kunne jeg godt have ønsket mig en højere placering i finalen, men nu ved jeg hvad der skal arbejdes på til næste gang", fortæller Emil.
To store begivenheder er lige på trapperne, da der i september både er EM i Larnaca for skeet og EM i Wroclaw for riffel og pistol.
Den 3.-10. september er det tid for en af årets højdepunkter ved EM i Larnaca for skeet.
Disse atleter er udtaget:
Den 4.-17. september er det tid for næste højdepunkt som er EM i Wroclaw for riffel og pistol. Holdet i riffel 50 m og pistol 25 m er nu kompletteret med juniorer i riffel 50 m, samt pistol 25 m og herresenior i riffel 50 m 60 skud liggende.
Team Danmark fortæller i en nyhed i dag, at regeringens forslag til finanslov for 2023 indeholder besparelser på kr. 4,1 mio. til de danske atleter.
Om forslaget udtaler Team Danmarks adm. direktør Peter Fabrin:
De her penge er altafgørende for vores økonomi og dermed også for danske eliteatleters økonomi og trivsel. Der er allerede skåret ind til benet, og vi står i en situation, hvor der ikke kan skæres mere ind til benet. Bliver der et endeligt farvel til de 4,1, så er fundamentet under dansk eliteidræt endnu mere udfordret, end det allerede er i dag, og det kommer til at få konsekvenser for danske atleter
Nyheden fra Team Danmark kan læses i sin fulde længde her
Hvad er det egentlig sportschefen i Dansk Skytte Union har af opgaver under internationale konkurrencer?
Sportschef Linda Andersson giver her et smugkig i sit arbejde fra en uge med World Cup i Baku:
Disclaimer: Meget af tiden til denne World Cup blev for sportschefen brugt sammen med skeet holdet. Om dette udtaler sportschefen:
”Grunden til, at jeg ankom senere til denne konkurrence, var, at vi indenfor riffel har mange gode trænere, som kan assistere Elham. Denne gang var det Kim Ibsen, der hjalp Elham på eminent vis. På skeet-siden er vi lige nu i gang med at oplære Jan Hemmingsen, så han i fremtiden kan hjælpe Tore og vores eliteatleter til nogle konkurrencer, så jeg for frigivet nogle timer og kan fokusere endnu mere på udviklingen af vores elitearbejde.
Af Linda Andersson, Sportschef.
Min primære opgave er at skabe tryghed for vores atleter og trænere. Ved en konkurrence skal tingene bare flyde, så trænere og frem for alt atleter kan fokusere 100% på konkurrencen.
I denne uge (uge 22) har jeg været til World Cup i Baku. Denne World Cup var lidt anderledes, da jeg fløj ind sammen med skeet-holdet et par dage inde i konkurrencen, og dermed levede en form for "luksusliv" uden lange ventetider på udstyrstjek (kan tage evigheder) og tilmelding/betaling (kan ligeledes tage evigheder) samt et teknisk møde, hvor man gennemgår konkurrencen og diskuterer ting, der skal udvikles, for at konkurrencen kan afvikles på bedste vis.
Men hvad laver jeg i de dage ved et World Cup, når konkurrencen er betalt, udstyrskontrollen er gået igennem og det tekniske møde er afsluttet? Dette har jeg prøvet at beskrive i det følgende med udgangspunkt i World Cuppen i Baku:
29 Maj – afrejse med skeet holdet
Afgang sammen med skeet holdet. Da hver atlet kun må medbringe 5 kg ammunition på flyveturen, hvilket er meget langt fra nok til en skeet-atlet, medbringer Tore (landstræner for skeet) og jeg også ammunition. Dette skal tjekkes ind sammen med våbnet og processen kan tage lidt tid med papirer der skal udfyldes, der skal betales for våbnet og hvis man skal uden for EU og skytten ikke har udfyldt papiret for eksport af våben fra et EU-land på internettet, så skal man også forbi politiet, inden man når sikkerhedskontrollen, hvor våben og ammunition bliver tjekket. Det hele gik godt denne gang og videre til gaten.
Denne gang fløj vi via Istanbul og ankom efter midnat til Baku. Her kom vi faktisk ret hurtigt igennem paskontrollen og fik vores bagage, men så begyndte tålmodighedsprøven. Den første tålmodighedsprøve ved en konkurrence er næsten altid import af våben til de respektive lande. Fordi hvert land har sin egen måde at gøre tingene på, og som svensker klør mine hænder mange gange for at komme i gang og vise dem et system, der ville få alting til at gå meget hurtigere. Efter 20 år, har jeg dog lært, at det bedste at gør er at spørge hvad de vil have af os (pas, papirer og lignende) og så skal du bare sætte dig ned og vente. Sådan var det også denne gang. Ind og vise gevær og pas og så var det vent, vent, vent og lidt mere venten og klokken 04.00 fik vi endelig en transport til hotellet hvor vi landede på puden kl. 05.00.
30 maj – indtjekning for skeetholdet på banen samt 1 og 2 runde for riffelpigerne
Efter en sen morgenmad var det tid til en tur på banen for at booke træningsrunder til atleterne, finde et sted hvor vi ville have vores område til skeetatleterne (vores hold vil gerne vælge et sted lidt væk fra de andre, hvor vi kan hvile mellem runderne) og møde menneskerne på banen (noget som vi prioriterer den første dag). Dette er for at få ro indtil træningen starter. Dette bliver mere og mere vigtigt, jo bedre og mere kendte atleterne bliver. Eftersom der er flere og flere der gerne vil tale med atleterne, derfor er det vigtigt også at have tid til ro og fokusering inden træningen. Vi ser det også som vigtigt at hilse på alle i arrangørstaben og bruge tid på at kigge rundt på skeetbanen. Hvor er de nærmeste toiletter til skeetbanen, hvor er dommerne, hvor er juryen, hvor er organisationsudvalget og udstyrskontrollen? Alt dette for at gøre det lettere under konkurrencen.
Samme dag skød riffelpigerne også deres holdkonkurrence og efter en meget god første runde gik de videre til runde 2. Mellem runde 1 og 2 fik en af atleterne det ildebefinde. Atleten fik et blodsukkerfald og blev meget varm, så ud på toilettet hente papir med iskoldt vand samtidig med at en anden træner løb for at købe noget at drikke med sukker. Samtidig forsøgte de andre at finde noget atleten kunne drikke og spise. Her vil jeg give stor ros til alle atleterne, fordi I håndterede det så stærkt! I sidste ende endte atleten på benene og imponerede med en meget fin anden runde og holdet gik videre til guldkampen. Atleten husker ikke noget om denne runde 2, men dette viser også hvor meget atleterne kræver af sig selv for at nå verdenseliten. Flere spurgte mig under skydningen om det var den rigtig beslutning at lade hende skyde. Men til det er svaret ret simpelt: hun VIL det, og vi stoler på hende både som atlet, men også som menneske ift. at passe på sig selv og derfor tror jeg på det. Efter riffelpigernes skydning var det tilbage til hotellet hvor der skulle arbejdes med visionerne for den nye sportslige strategi.31 maj – Guldmatch for riffelpigerne og første træningsdag for skeetholdet
Første stop, ud og heppe på riffelpigerne i guldmatchen, så direkte ud på 50m-banen for at booke baner til Stephanie og Esbens træning (det lykkedes os endelig at få en bane at dele, da der var mange om buddet den dag) og så afsted til skeet-træning. Under trænings- og konkurrencedage med skeet er en af mine vigtigste opgaver at holde styr på banerne. Det betyder at jeg altid er foran drengene og Tore. Jeg holder styr på hvilke hold der skyder på den respektive bane før dem og informerer dem om hvordan tingene er tidsmæssigt. Er de foran eller bagud i tid. Når holdet foran en af vores atleter starter, informerer jeg atleten (da de er i fuld gang med deres forberedelser) og når holdet er på standplads 4-5 (afhænger af afstanden hen til banen) informerer jeg atleten igen. På den måde holder vi styr på hvornår atleten skal afslutte forberedelserne på vores område og gå til banen for ikke at skulle stå for længe og vente på skydebanen i fx høj varme. Samme dag var der også mange samtaler med ISSF, dommere og jurymedlemmer om regler, finaler, valg af formand med mere.
Om aftenen var der en løbetur efterfulgt af en BOLT taxa til Vapiano til middag. Denne tur var lidt ekstra spændende for mig og Emil, da vores BOLT taxa brød sammen på vej til restauranten. Dagen sluttede med forberedelse til mødet med Elham vedrørende udviklingen af eliteindsatsen i riffelgruppen, som vi planlagde den følgende dag.
1 juni – Træning og konkurrence for Esben samt træning for skeetholdet
Min første opgave denne dag var at ordne morgenmaden til Elham, Kim og de atleter, der var på skydebanen (da morgenmaden på skydebanen bestod af diverse sandwich og pizza, fik vi hjælp til at medbringe morgenmad fra hotellet) samt at have et møde med Elham vedr. videreudvikling af vores samarbejde og arbejdet med udvikling af atleterne i riffelgruppen. Efter mødet var der en dommer, som ville udveksle nogle ideer med mig om, hvordan vi kan udvikle bedre dommere i fremtiden. For vi har brug for rigtige dommere med status i disciplinen, dommere der tør tage en beslutning. De skal handle, ikke bare se på lerduerne.
Efter at have tilbragt formiddagen med at planlægge en ammunitionstest i Tyskland (som vil blive gennemført ugen efter samt en træningslejr), var det ud at hjælpe træner og atleterne under skeettræningen. Efterfølgende var det videre ud at se Esben i hans åbningsrunde. Derefter blev det til lidt arbejde tilbage på hotellet inden aftensmad med hele holdet. Sidste punkter på dagsorden var køb af vandflasker sammen med Emil og Jesper (der skulle købes mange pga. varmen).
En dag som denne er særligt lang for vores 50 m riffelskytter da de både har præ-stævnetræning, eliminering og kvalifikation samme dag, så stor ros skal der lyde for det flotte arbejde under hårde betingelser.
2 juni – riffel 50 m 3x20 samt skeet træningVed præ-event træningen har atleterne 3 runder hver i løbet af dagen. Så meget af min tid gik med at tjekke baner og snakke med ISSF-folk og trænere om udviklingen af skydesporten. I løbet af vores første serie i skeet ser vi, at der sidder en antidoping-kontrolbetjent. Det er meget mærkeligt, men Jesper har fået en tilfældig test nu ved hver eneste World Cup i år. Da de for 3. gang i år kom i Lonato, troede han at jeg jokede med ham😊. Og nu kom de for 4.e gang i Baku og i dopingkontrollen skulle han altså og vi kan kun konstatere: Jesper er den mest testede skytte i år 😊. Så der gik lidt tid med dopingkontrol mellem runde 1 og 2.
Denne dag skød Stephanie og Rikke også riffel 50 m 3x20 skud, hvilket gik strålende. Stephanie tangerede Stine Nielsens danske rekord med 588 point i elimineringen og Rikke Ibsen skød fine 586 i indledende og gik dermed til finalen i den meget tætte konkurrence. Efter dagens skydning var ovre skulle vi med bus hjem til hotellet kl 19.15 hvor vi landede kl 20.00 til middag efterfulgt af indkøb af vand og snacks med Emil og Jesper. Aftenen sluttede ved midnat efter et par timers besvarelse af e-mails.
3 juni – Finale dag for riffel 50 m 3x20 samt første tre serier i skeet.Finaledag for Rikke i riffel 50 m 3x20 skud (en fantastisk finale der Rikke vinder hendes første World cup Guld) og konkurrencestart med 3 serier i skeet. Min opgave denne gang var, ligesom før, at holde styr på de baner, som Jesper og Emil skal skyde på samt at coache Emil (da Jesper og Emil skød samtidig under denne konkurrence) og at sidde som sidedommere i runder, hvor det var Emil eller Jespers tur til det. Det er noget, som Tore og jeg gør for atleterne, så de ikke skal sidde ude i varmen og i stedet komme ind og få noget at spise og restituere så godt som muligt til næste runde.
I løbet af dagen havde jeg også nogle samtaler med dommer og jury, hvor der igen, igen ikke var styr på nogle ting, såsom at dommeren ikke tjekker atleternes startposition. Jeg er meget opsat på, at vores konkurrencer skal være fair. Hvis der er en regel, skal den følges. Ellers skal vi ikke have den regel. Jeg ønsker, at den atlet, der vinder, er den atlet, der har forberedt sig på den bedste måde til konkurrencen - ikke den, der med succes har snydt sig til flest antal lerduer. Jeg mener stadig, at det er problematisk, at vi kan stå i en situation, hvor en dommer dømmer skytter fra sit eget land. Det er ikke fair for atleter eller for dommere. Der var også nogle problemer på bane C (den sidste bane), hvor der var en kameramand, der filmede. Desværre var de i atleternes synsfelt, da de kaldte på en lerdue, og hvis han bevægede sig, forstyrrede de skytterne. Det her handler bare om, at kameramændene bliver informeret om, at de ikke må bevæge sig, når atleterne står på standpladsen, men i stedet for bevæger sig, når atleterne bevæger sig. Dagen slutter som de fleste andre med at løbe, spise aftensmad og købe vand og snakke og svare på mails.
4 juni – sidste dag med skeet samt riffel mixed 50 m
Dagen startede med morgenmad kl 06.00 da Rikke og Esben skulle skyde mixed team 50 m med start kl 08.15 så ud til banen med bus kl 06.30 efterfulgt af forberedelser på banen og start kl 08.15. Mixed team er meget udfordrende, da der ikke er meget at spille med tidsmæssigt, hvis der for eksempel er hård vind.. Rikke og Esben fik begge benyttet lejligheden til at lære formatet så de har den nødvendige viden for at gå til finalen, og det tager vi næste gang. Esben fik en opfølgende udstyrstest, så jeg var med ham i udstyrskontrollen med alle ting, men denne gang var det kun riffel og jakke de ønskede at teste. Det hele gik fint, og det var hurtigt videre på skydebanen for at tjekke, hvordan de havde det i forhold til, at skeetskytterne skulle startede kl. 11.20. Her var de lidt foran, og så var det ellers bare i gang med forberedelserne for drengene. Efterfølgende coachede jeg på Emil under hans skydning, en hurtig evaluering efter serien for hurtigt at flytte til Jespers bane for at være sidedommer for ham. Herefter var det hurtigt tilbage til hotellet lidt hurtig frokost inden det igen var tid til at tjekke bannerne til den meget vigtige sidste runde. God restitution mellem runderne er meget vigtigt for at kunne præstere på højeste niveau og derfor er det mig og Tore som tjekker bannerne for atleterne, så de kan restituere og forberede sig på bedste vis.
Så var det igen tid til at tale med organisationskomiteen om rapporteringstidspunktet for ammunition (hvornår juryen skal teste vores ammunition) og rapporteringstidspunktet for skytterne efterfulgt af planlægningen af ammunitionsbrug i finalen. Her kan der nogle gange være nogle test af ammunition, hvis vores lager af ammunition er ved at løbe tør (pga. begrænsninger i mængden af ammunition, som vi kan medbringe på fly). Denne gang havde vi nok ammunition tilbage, og Jesper var sød at låne nogle af hans ”Norma lead max 8” ud til Emil for de omvendte lerduer på stand 3 og 5 i semifinalerne. Skytterne startede forberedelserne, mens jeg bar 8 kg ammunition til finalbanen og placerede dem forsigtigt i ammunitionskasserne og så på, hvordan juryen tog ammunitionen til prøven og lukkede kasserne med en forsegling. Her var det, at bokserne faktisk ikke var helt lukkede, og folk kunne komme ind med hænderne i bokserne, og så fik de en lille påmindelse fra mig om, at de skulle være helt lukkede, og det fik de ordnet, og jeg gik tilbage til vores lejr, hvor drenge var i fuld gang med deres forberedelser. 20 minutter før semifinale 1 startede gik vi på banen for sidste information inden semifinale 1 der startede kl. 17.30 hvor Emil deltog, efterfulgt af Jespers semifinale. Under Jespers semifinale er der så mange vanddunke på banen at Jesper mister sin og han får hurtigt det reservevand som jeg har tilbage i posen (jeg har altid ekstra vand til skytterne hvis nogen taber eller har brug for ekstra). Da Jesper så kvalificerer sig til finalen, må jeg løbe tilbage til hovedbygningen for at finde noget nyt vand, men det viste sig at være en svær opgave da alt var lukket. I sidste ende fandt jeg en mand, der kunne hjælpe og så var et ellers tilbage til banen, hvor Jesper skulle starte finalen.
Efter finalen var det direkte tilbage til hovedbygningen til prisoverrækkelse og pakning af lejr og derefter finde transport tilbage til hotellet. Tilbage til hotellet for at pakke, bade og aftensmad efterfulgt af et godt glas vin for at fejre Rikkes medaljer, Jespers medalje og Emils finaleplads, inden en times søvn efterfulgt af bustur til flyet kl. 03.10. Så da vi endelig kom igennem alle kontrollerne og sikkerhedstjek og befandt os på flyet sov alle tungt.
Hjem til Danmark kom vi med 1 guld, 1 sølv, 1 bronze, en 4. plads og en 6 plads samt flere andre fine resultater. Dette var lidt om hvad jeg laver når jeg rejser med træner og atleterne.
Pistolskytten Frederik Larsen har kvalificeret sig til aftenens EM-finale i Tallinn i 10m luftpistol.
Frederik blev med 581 point nr 3 i kvalifikationen tidligere i dag.
Finalen skydes kl. 18.45 dansk tid og kan følges live via linket her: https://www.youtube.com/channel/UCndexZkAcD7kcGg9KJ5y1-Q